Nieuws

Hoekstra wil Europees toezicht op witwassen

Minister Hoekstra van Financiën zet in op effectief Europees toezicht op witwassen en terrorismefinanciering in de hele Europese Unie. Een onafhankelijke Europese toezichthouder is daarvoor essentieel.

Dat schrijft de minister in een Kamerbrief bij een position paper, opgesteld door de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Letland en Nederland. Uitgangspunt is het streven naar kwalitatief hoogwaardig toezicht op mogelijk misbruik van financiële instellingen voor witwaspraktijken en financiering van terrorisme.

De reputatie en integriteit van de financiële sector is beschadigd door schandalen in diverse Europese lidstaten, aldus de opstellers. Vaak gaat het daarbij over grensoverschrijdende praktijken, terwijl het toezicht op witwassen op nationaal niveau is georganiseerd. Dat bemoeilijkt kennisuitwisseling en internationale samenwerking bij het bestrijden van witwaspraktijken. Ook is de capaciteit op nationaal niveau vaak beperkt en zijn regels binnen de diverse lidstaten nog niet eenduidig.

Een Europese toezichthouder moet zulke problemen helpen bestrijden. Samenwerking met de nationale toezichthouders staat daarbij voorop. Het position paper is bedoeld als discussiestuk en aanbeveling om het grensoverschrijdend toezicht op witwassen nader uit te werken.

Nationaal

In eigen land presenteerde minister Hoekstra eind juni jl., samen met minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie, een plan van aanpak ter bestrijding van witwaspraktijken. Onderdeel daarvan is onder meer een verbod op contante betalingen van drieduizend euro of hoger.

De minister werkt op basis van dat plan inmiddels aan een Wet aanpak witwassen, blijkt uit een overzicht van lopende wetsvoorstellen, dat Hoekstra op 7 november aan de Eerste Kamer heeft aangeboden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.