Nieuws

'PCAOB gaat gebukt onder angstcultuur'

Er heerst een angstcultuur bij de Amerikaanse toezichthouder PCAOB sinds de aanstelling van bestuursvoorzitter William Duhnke. Dit heeft geleid tot een leegloop van personeel. Veel belangrijke vacatures staan al lange tijd open, het aantal inspecties daalt en er worden minder boetes opgelegd.

Dat schrijft David Dayen in een artikel op The American Prospect. Enkele klokkenluiders hebben klachten ingediend vanwege het handelen van de nieuwe bestuursvoorzitter van de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), William Duhnke, die meerdere senior medewerkers de organisatie uit zou hebben gewerkt en andere medewerkers het werk onmogelijk zou maken.

De PCAOB heeft vijf bestuursleden, die benoemd worden door het bestuur van de financiële toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). Volgens de regels moeten drie van die bestuursleden van de partij van de president komen en twee van een andere partij. Kort geleden heeft Duhnke de Democraat Kathleen Hamm de organisatie uit gewerkt en vervangen door een jonge Republikeinse White House-medewerker met bijna geen financiële ervaring, waardoor het bestuur nu uit één democraat en vier Republikeinen bestaat. Daarnaast heeft Duhnke zijn eigen kleindochter, die net van de universiteit kwam en geen ervaring had in de sector, aangesteld als projectcoördinator.

Lobbywerk

Duhnke is bij de PCAOB terechtgekomen door lobbywerk van de Republikeinse senator Richard Shelby. Shelby blijkt sinds Trump aan de macht is grootleverancier te zijn geworden van nieuw personeel bij financiële toezichtsorganen. Veteranen bij de PCAOB en de politiek hebben het inmiddels over de 'Shelby mafia'.

In een klokkenluidersdocument dat in mei van dit jaar werd ingediend staat dat er momenteel een "cultuur van angst" heerst binnen de PCAOB, onder meer omdat Duhnke mensen die hem tegenspreken zou ontslaan. Ook zou het inspectiewerk onder zijn leiderschap flink zijn ingezakt; er is een daling van 27 procent in het aantal inspectierapporten en verplichte publieke vergaderingen worden overgeslagen. Duhnke heeft onlangs in een keynote speech gezegd dat hij als toezichthouder net zoveel tijd wil spenderen aan het praten over de successen van wettelijke controles als over controles waarbij het misgaat.

De PCAOB zegt in een reactie onder meer dat het aantal inspecties ongeveer gelijk is aan voorgaande jaren en dat het bezig is de inspectierapporten "gebruiksvriendelijker" te maken, op basis van gesprekken met stakeholders. Verder zou Duhnke werken aan "consensus met het bestuur" over personeelszaken, en "aan het werk zijn om enkele topposities in te vullen". Met betrekking tot het uitblijven van boetes zegt de PCAOB-woordvoerder dat de Sarbanes-Oxley Act niet vereist dat de PCAOB disciplinaire sancties oplegt in alle gevallen van niet-naleving.

Schandaal

De baas van de SEC, Jay Clayton, besloot eind 2017 om het complete bestuur van de PCAOB de laan uit te sturen vanwege een schandaal over het lekken van informatie over aanstaande inspecties naar KPMG. Ook James Doty werd weggestuurd, een voorzitter die door veel bedrijven en accountantskantoren werd gezien als een hardliner. Volgens sommige analisten was het ontslag van het complete bestuur van de PCAOB een strategische zet die vooral bedoeld was om Doty weg te werken.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.