Nieuws

Accountant krijgt acht maanden cel voor lekken PCAOB-informatie

Accountant Cynthia Holder moet acht maanden de cel in omdat zij schuldig is aan het doorspelen van informatie aan KPMG US over aanstaande inspecties van de Amerikaanse toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB).

Dat meldt International Accounting Bulletin. Holder werkte eerst zelf bij de PCAOB, en trad in 2015 in dienst bij KPMG US. Samen met vier andere accountants bij KPMG bemachtigde zij vanaf 2016 vertrouwelijke informatie van een oud-collega bij de PCAOB over aanstaande inspecties en speelde dit vervolgens door aan haar baas, die eveneens schuld heeft bekend. Het voorkennisschandaal leidde tot het ontslag van de vijf KPMG-partners en het ontslag van een PCAOB-werknemer.

Op basis van de elf audits die de PCAOB in 2016 onderzocht, concludeerde de toezichthouder dat het de goede kant op ging met de kwaliteit van controles bij financiële instellingen. Toen het lek begin 2017 boven water kwam besloot de toezichthouder nog eens tien andere audits te controleren. Uit die controle bleek dat negen van de tien audits ernstige tekortkomingen bevatten. Ook de audits van niet-financiële instellingen door KPMG US bleken vaak niet goed; de PCAOB constateerde in 2016 bij 22 van 41 audits ernstige tekortkomingen en in 2017 bij 26 van de 52 audits.

KPMG US trof in juni dit jaar een schikking met toezichthouder SEC in deze zaak, en moest daarvoor 50 miljoen dollar betalen en akkoord gaan met "significante verbetermaatregelen". De overige vier KPMG'ers komen binnenkort voor de rechter.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.