Nieuws

'KPMG US bereid te schikken voor 50 miljoen met SEC'

KPMG US staat op het punt een schikking te treffen van 50 miljoen dollar met de Amerikaanse beurswaakhond SEC en enkele andere aanklagers vanwege een schandaal rondom het lekken van informatie over controles van de PCAOB.

Dat meldt de Wall Street Journal. De voorwaarden van de schikking kunnen nog worden aangepast, omdat de SEC er nog over moet stemmen. De zaak stamt uit begin 2017, toen bekend werd dat een medewerker bij de PCAOB de auditafdeling van KPMG US in 2016 waarschuwde wanneer er inspecties op handen waren. Op basis van de elf audits die de PCAOB destijds onderzocht, concludeerde de toezichthouder dat het de goede kant op ging met de kwaliteit van controles bij financiële instellingen.

Toen het lek boven water kwam besloot de toezichthouder nog eens tien andere audits te controleren. Uit die controle bleek dat negen van de tien audits ernstige tekortkomingen bevatten. Ook de audits van niet-financiële instellingen door KPMG US bleken vaak niet goed; de PCAOB constateerde in 2016 bij 22 van 41 audits ernstige tekortkomingen en in 2017 bij 26 van de 52 audits.

Het voorkennisschandaal leidde tot het ontslag van vijf KPMG-partners en het ontslag van een PCAOB-werknemer.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.