Nieuws

TNO: Verzuimkosten door werkstress lopen op tot 2,8 miljard

In 2018 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-out-klachten. De kosten van werkstress-gerelateerd verzuim zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. Onderzoeksorganisatie TNO adviseert een integrale aanpak om werkstress duurzaam te verlagen.

De kosten blijken uit de factsheet 'Werkstress' die TNO publiceerde op 11 november, bij de start van de Week van de werkstress. De factsheet is gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek van TNO en CBS onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

Hoewel werkgevers verschillende maatregelen treffen om werkstress te voorkomen, is dat niet altijd genoeg. Bijna de helft (45 procent) van de werknemers geeft aan dat er op het werk (aanvullende) maatregelen nodig zijn tegen werkstress. 35 procent van het werkgerelateerde verzuim had volgens werknemers met werkdruk of werkstress te maken.

Deze cijfers zijn vergelijkbaar met een jaar eerder, maar de kosten van loondoorbetaling bij ziekteverzuim wegens werkdruk en werkstress zijn wel opgelopen, tot inmiddels 2,8 miljard euro. Dit komt vooral doordat er méér mensen zijn gaan verzuimen met dergelijke klachten. 

Digital detox

Eén van de thema’s van de week van de werkstress is 'digital detox'. Bijna de helft (47 procent) van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar, 60 procent maakt (bijna) altijd gebruik van de pc of smartphone voor communicatie. 28 procent van de werknemers ervaart informatie-overload: ze krijgen zo veel informatie dat ze dat niet meer kunnen verwerken.

Werkstress hangt ook samen met deze laatste twee vormen van technologiegebruik. Van de mensen die bijna de hele dag met de pc of smartphone communiceren, geeft 45 procent aan dat het werk-gerelateerde verzuim door werkstress kwam. Bij mensen die maar af en toe de smartphone gebruiken, is dat 22 procent.

TNO pleit voor een integrale aanpak, met aandacht voor het verminderen van de oorzaken en het verbeteren van de omgang met stress. Daarbij moet er aandacht zijn voor aspecten op het niveau van individu, team, organisatie en maatschappij.

Doelstelling is om het aandeel werknemers met burn-out-klachten terug te brengen van ruim 17 procent nu naar 12 procent in 2030.

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.