Nieuws

Advocatuur verliest steeds meer werk aan big four

De big four-accountantskantoren winnen steeds meer terrein in de juridische dienstverlening, ten koste van de traditionele advocatuur. Dat blijkt uit recent internationaal onderzoek.

Volgens de website Advocatie heeft bijna een kwart van de grote advocatenkantoren in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk in het afgelopen jaar werk verloren aan de big four. Dat is één van de uitkomsten van recent onderzoek van het Thomson Reuters Legal Executive Institute, samen met enkele universiteiten.

De grote vier profileren zich ten opzichte van de advocatuur graag met alternatieve juridische diensten naar bestaande relaties. Ook staan ze op voorsprong door hun investeringen in technologie en hun sterke merknamen. "Ze zijn in staat juridische services te integreren met hun andere diensten, die ze al wereldwijd aanbieden", zo citeert Advocatie de onderzoekers.

23 procent van de grote en 21 procent van de middelgrote advocatenkantoren meldt dat hun cliënten inmiddels aankloppen bij een big four-kantoor voor juridisch advieswerk dat normaal bij de advocaten werd ondergebracht. Daarbij gaat het vaak over advisering rondom regelgeving en compliance, fusie en overname, due diligence, contractchecks en intern onderzoek.

Bedreigend

In eerder onderzoek twee jaar geleden gaven bestuurders van advocatenkantoren al aan dat de opkomst van de big four in de juridische markt bedreigend was. Ook hebben ze steeds meer last van andere Alternative Legal Service Providers (ALSP’s).

Bestuurders van de grote accountantskantoren zelf bevestigen hun sterkere positie in juridische dienstverlening, die op sommige terreinen sneller groeit dan verwacht. Opmerkelijk is dat de helft van de ondervraagde advocatenkantoren aangeeft zelf ook steeds vaker gebruik te maken van de legal services van accountants en andere ALSP’s, onder meer om te leren over verbreding van hun dienstverlening en het versterken van klantrelaties. Een derde van de respondenten heeft plannen om binnen enkele jaren een eigen ALSP op te zetten, naast de advocatenpraktijk.

Aan het onderzoek deden ruim vijfhonderd bestuurders van advocatenkantoren uit de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk mee. De totale ALSP-markt in Groot-Brittannië en Noord-Amerika is goed voor een omzet ruim tien miljard dollar, inclusief de omzet aan juridische diensten bij de big four.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.