Nieuws

NBA-voorzitter: 'doe mee met NBA Open!'

NBA-voorzitter Marco van der Vegte roept leden op om deel te nemen aan de evenementen en ontmoetingen in het kader van 'NBA Open'. Hun input is van groot belang voor de nieuwe inrichting van de NBA, benadrukt hij in de derde aflevering van 'Vragen aan de voorzitter'.

De serie evenementen en ontmoetingen in het kader van de campagne 'NBA Open' breidt zich in hoog tempo uit, mede dankzij suggesties vanuit de leden zelf. Zo is er inmiddels een aantal 'NBA cafés' op diverse plaatsen in Nederland. Ook zijn er hardloopclinics, sessies over mindfulness, plastic vissen in de Amsterdamse grachten en een bezoek aan een distilleerderij, blijkt uit de website nba.nl/open.

De NBA-voorzitter hoopt dat veel leden via deelname aan de events input zullen leveren voor de nieuwe inrichting van de beroepsorganisatie. De manier om feedback te krijgen via NBA Open is nieuw voor de organisatie. "Dat hadden we eerder moeten doen, maar we zijn nooit te oud om te leren", aldus Van der Vegte, die dit keer geïnterviewd wordt op het dak van het NBA-kantoor.

Hervormingstraject

De ideeën uit de serie ontmoetingen met leden worden meegenomen naar een 'creatieve conferentie' in juni dit jaar, die de aanzet moet vormen voor verdere uitwerking van plannen voor de inrichting van de NBA. In het najaar volgt een tweede conferentie. Uiteindelijk kunnen de leden in de ALV van juni 2020 over de herzieningsvoorstellen besluiten.

Parallel loopt een wetgevingstraject, dat onder andere betrekking heeft op wijziging van de bepalingen over de ledengroepen van de NBA. Ook moet een wetswijziging het elektronisch stemmen mogelijk maken. Van der Vegte hoopt dat een en ander vanaf begin 2021 effectief kan zijn.

Oob-kantoren

NBA-voorzitter Van der Vegte herhaalt in het video-interview dat de NBA bezorgd is over de terugloop van het aantal oob-accountantskantoren. Nu ook accon avm haar oob-vergunning inlevert, zijn er nog maar zeven oob-kantoren over. "Het geeft iets aan over de toezichtsdruk die kantoren ervaren", stelt Van der Vegte.

Ook kondigt de voorzitter aan dat het 'dashboard accountancy', dat eerder was aangekondigd, vanaf de eerste week van april live zal gaan. Dat dashboard presenteert bij de start onder meer uitkomsten van interne en externe inspecties. Het wordt in de komende maanden verder gevuld met relevante data; bedoeling is om daarbij uiteindelijk ook accountants in business en intern accountants te betrekken.

Vragen aan de voorzitter

Uitgangspunt van de reeks interviews met de voorzitter is dat leden van de NBA vragen kunnen indienen via de mailbox: vragenaandevoorzitter@nba.nl. Maandelijks wordt hieruit een aantal vragen geselecteerd.

De video-interviews zijn te bekijken via Accountant.nl, NBA.nl, het YouTube-kanaal van de NBA en LinkedIn. De interviews verschijnen elke laatste donderdag van de maand; de volgende uitzending is gepland voor 25 april aanstaande. Terugkijken van eerdere edities kan hier.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.