Nieuws

Nieuwe toezichthouder moet FRC vervangen

De Financial Reporting Council (FRC), de toezichthouder op accountants in het Verenigd Koninkrijk, wordt vervangen door een nieuwe orgaan met meer bevoegdheden. Dat heeft de Britse minister van Economische Zaken Greg Clark aangekondigd.

De FRC ligt onder vuur na bedrijfsschandalen bij onder andere bouwbedrijf Carillion. Een onafhankelijke commissie onder voorzitterschap van Sir John Kingman heeft in december aanbevolen de FRC te vervangen door de Audit, Reporting and Governance Authority (ARGA), een nieuw toezichtsorgaan met veel meer slagkracht.

Clark neemt de aanbevelingen over. De bewindsman heeft een consultatiestuk gepubliceerd over de implementatie van de voorstellen van de commissie. "This new body will build on our status as a great place to do business and will form an important part of strengthened public trust in business and the regulations that govern them", aldus de minister.

De ARGA kan onder andere aanpassingen aan jaarrekeningen gelasten zonder tussenkomst van de rechter en krijgt zelf bevoegdheden als het gaat om regulering van de grote accountantsorganisaties. Ook kan de nieuwe toezichthouder zwaardere sancties opleggen.

Top FRC vervangen

De Britse regering wil haast maken met het opzetten van de ARGA. Tot die tijd worden de tekortkomingen bij de FRC aangepakt aan de hand van een deel van de aanbevelingen van de Kingman-commissie. Ook de top van de FRC wordt vervangen. De regering gaat op korte termijn op zoek naar een nieuwe voorzitter en vice-voorzitter, vooruitlopend op de overgang naar de ARGA.

In december kwam ook mededingingsautoriteit CMA in opdracht van het Britse kabinet met aanbevelingen voor hervorming van de Britse auditmarkt. De CMA stelt ondere andere voor om joint audits in te voeren voor FTSE 350-bedrijven, om de keuze op de auditmarkt te vergroten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.