Nieuws

Triodos moet meer doen tegen witwassen

Triodos Bank is door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) op de vingers getikt over onvoldoende maatregelen tegen witwassen en om klanten te screenen op banden met terrorisme.

Concrete gevallen daarvan zijn volgens de bank overigens niet aan het licht gekomen. De bank heeft besloten een risicodirecteur aan te stellen, zo laat Triodos weten bij de bekendmaking van zijn jaarcijfers. Ook zullen klanten beter in de gaten worden gehouden. De bank denkt daarmee volledig aan de eisen van DNB te voldoen.

De bank spreekt over "serieuze uitdagingen" voor de bankensector. Eerder werd bekend dat meerdere financiële concerns in Europa ook problemen hebben met hun klantscreening. Bij een aantal leidde dat ertoe dat criminelen geld konden witwassen. ING kreeg daarvoor in Nederland een boete van 775 miljoen euro.

Triodos groeide overigens in het afgelopen jaar. Het aantal klanten nam met 5 procent toe, de hypotheekportefeuille groeide met meer dan een derde en de nettowinst ging van 37,4 miljoen naar 38,6 miljoen euro. Wel zegt de bank last te hebben van de lage marktrente en van gestegen kosten door wet- en regelgeving.

Mede door die hogere kosten en lage rente rekent Triodos voor dit jaar op een kleinere groei van het balanstotaal van 5 tot 10 procent, tegenover 10 procent groei in 2018.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.