Nieuws

'Auditkwaliteit verbetert wereldwijd'

Wereldwijd lijkt auditkwaliteit te verbeteren, maar om de verbetering door te zetten is het belangrijk dat kantoren blijven focussen op verbetermaatregelen.

Dat meldt het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR) in zijn jaarlijkse verslag. In 2018 constateerde het IFIAR bij 37 procent van de audit-inspecties tenminste één tekortkoming, vergeleken met 40 procent in 2017 en 47 procent in het eerste jaar waarin dit percentage werd gemeten (2014).

"Hoewel de neerwaartse trend bemoedigend is, laat de hoeveelheid bevindingen en herhaling van dezelfde tekortkomingen zien dat het nog schort aan een consequente uitvoer van audits van hoge kwaliteit, en dat het nodig is dat men blijft focussen op verbetering", aldus het IFIAR.

Het IFIAR geeft toe dat zijn onderzoeksresultaten niet een exacte meting zijn van auditkwaliteit. Om meer te kunnen zeggen over de auditkwaliteit is er meer nodig dan steekproeven en het kijken naar cijfers.

Het IFIAR benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het verbeteren van de auditkwaliteit bij de kantoren ligt, maar dat het in 2018 wel heeft geprobeerd om kantoren te stimuleren bij het implementeren van verbetermaatregelen. Voor het verslag over 2018 heeft het IFIAR daarom ook informatie verzameld over verbetermaatregelen van kantoren die auditkwaliteit lijken te verbeteren.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.