Nieuws

Baker Tilly zet oob-vergunning om naar gewone Wta-vergunning

Baker Tilly zal uiterlijk per 1 januari 2020 haar oob-vergunning omzetten naar een reguliere Wta-vergunning. Het kantoor wil vooral investeren in de kwaliteit van de dienstverlening aan het nationale en internationale mkb, aan familiebedrijven en de publieke sector.

Na omzetting van de vergunning zal het kantoor dus geen auditopdrachten meer uitvoeren voor beursfondsen of overige organisaties van openbaar belang. "Baker Tilly wil zijn kwaliteitsambitie blijvend realiseren en zet dan ook onverminderd in op het investeren in en intensief verbeteren van onze kwaliteit", aldus bestuursvoorzitter a.i. Marcel Huisman. "Scherpe keuzes en focus helpen daarbij om de beschikbare capaciteit en middelen zo goed mogelijk in te zetten. Wij kiezen daarbij nadrukkelijk voor de segmenten waar wij sterk in zijn: het mkb, waaronder familiebedrijven en middelgrote bedrijven en de publieke sector."

Volgens Huisman is bij het herijken van de strategie van het kantoor geconcludeerd dat het bedienen van organisaties van openbaar belang door de auditpraktijk niet tot de kernactiviteiten behoort. "De auditfee is met zeven oob-klanten relatief beperkt. Het bedienen van oob-klanten en het aanhouden van de oob-vergunning vraagt dan een onevenredige inzet van onze mensen en het beschikbare budget."

Geen verrassing

Het inleveren van de oob-vergunning door Baker Tilly komt niet als een verrassing. Eind april bevestigde het kantoor dit voornemen aan Accountant.nl, na een aankondiging in het transparantieverslag. Van de honderd miljoen euro aan omzet van Baker Tilly werd in het afgelopen jaar slechts zo’n vier ton verdiend aan oob-controles, inclusief een ton aan "overige assuranceopdrachten".

Eerder kondigden Grant Thornton en accon avm al aan hun oob-vergunning per 1 juli aanstaande om te zetten naar een reguliere Wta-vergunning van de AFM. Naast de big four blijven daarmee alleen BDO en Mazars over als kantoren die controlewerk doen bij organisaties van openbaar belang.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.