Nieuws

KPMG en Synerscope starten samenwerking tegen financiële criminaliteit

KPMG en technologiebedrijf SynerScope gaan samenwerken om financiële instellingen te helpen zich te wapenen tegen financiële criminaliteit.

Dat meldt KPMG. Het samenwerkingsverband richt zich met name op het verbeteren van de Customer Due Diligence (CDD), de Know Your Customer (KYC) en het blootleggen en blokkeren van geldstromen die gericht zijn op het witwassen van geld (AML) in de financiële sector. Synerscope is een Nederlands bedrijf dat in 2011 begon als spin-off van een project van de Universiteit Eindhoven en twee producten op het gebied van data-analyse levert: Ixiwa (afgeleid van het Nederlandse "ik zie wat") en Iximeer ("ik zie meer").

Volgens KPMG zijn het versterken van due diligence, 'know your customer' en het tegengaan van witwaspraktijken "een absolute prioriteit voor financiële instellingen", aldus Leonie de Hek van KPMG Forensic. "Er worden tientallen miljoenen geïnvesteerd om de processen te verbeteren, met name door meer mensen aan te nemen voor controle. Maar alleen extra mensen aannemen geeft gezien de aard van het probleem onvoldoende effect. De oplossing ligt in een combinatie van mens en techniek. Door slimme data-analyse aan de voorkant, kunnen de mensen juist beter worden ingezet op transacties en klanten met een hoog risico. Veel financiële instellingen worstelen met het effectief inzetten van deze grote hoeveelheden en variëteiten aan data: vele bronnen, met gestructureerde en ongestructureerde data. Het SynerScope-platform maakt het mogelijk om meer rendement te behalen uit de data analyse en bevindingen om te vertalen naar de juiste acties."

KPMG en SynerScope zeggen bedrijven inzichten te kunnen bieden die voorheen verborgen waren of te tijdrovend waren zichtbaar te maken. "Dit betekent een verandering in de manier waarop mogelijke financiële onregelmatigheden vroegtijdig kunnen worden onderkend", zegt Jan-Kees Buenen, CEO van SynerScope. "Het platform onderscheidt zich door de mogelijkheid om ruwe brondata te verwerken, alle dimensies van data te combineren en slaat daarmee de brug tussen de datawetenschapper en domeinexpert. Het resultaat is dat organisaties effectiever transacties en klantgroepen met een hoog risico kunnen identificeren en dit kunnen vertalen naar actie zodat de beperkte capaciteit zo optimaal mogelijk wordt ingezet."

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.