Nieuws

Mazars wordt accountant Goldman Sachs in Europa

Goldman Sachs heeft Mazars geselecteerd als accountant voor de Europese activiteiten van de Amerikaanse zakenbank. Het is voor het eerst dat de bank een niet-big-four-kantoor in de arm neemt.

Goldman moest in Europa op zoek naar een vervanger voor PwC, vanwege de in 2016 ingevoerde Europese roulatieregels voor de controle van organisaties van openbaar belang. De andere big four-kantoren vielen af omdat de bank bij die kantoren adviesdiensten afneemt. PwC blijft wel groepsaccountant.

In 2018 bracht PwC bij de bank ruim 63 miljoen dollar in rekening voor de controle, meldt de Financial Times. Volgens de krant is de verwachting dat Mazars zo'n 5 miljoen dollar gaat verdienen aan de Europese controleopdracht.

Eerder trokken enkele accountantskantoren aan de bel bij de Bank of England omdat zij bezorgd waren dat Goldman Sachs het gros van het werk in Europa zou laten uitvoeren door PwC en maar een fractie zou uitbesteden aan een kleiner kantoor. In januari waarschuwde toezichthouder FRC de grote accountantskantoren in een brief over de Europese roulatieregels dat zo'n constructie - "a rotation in form but not in substance" - niet getolereerd zou worden, aldus de Financial Times.

Gerelateerd

reacties

Reageren op een artikel kan tot drie maanden na plaatsing. Reageren op dit artikel is daarom niet meer mogelijk.

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.