Nieuws

NBA Open: 'Doe wat als je ontevreden bent'

De eerste input van de NBA Open-events is inmiddels binnen bij de NBA. De beroepsorganisatie is hoopvol over de betrokkenheid van de leden.

In de afgelopen weken vonden de eerste van circa veertig sessies plaats die de komende weken verspreid over het land worden georganiseerd. Naast de eerste twee sessies in de Amsterdamse A’dam Toren en de Euromast in Rotterdam werd inmiddels ook een sessie georganiseerd in Café Roots in Haaren en een mindfulness-training in Baarn.

Kleine kantoren

De sessie in Haaren, die volgens de NBA plaatsvond "in comfortabele stoelen rond de vuurkachel" was een sessie waarbij ook kritisch werd gekeken naar de rol van de NBA. "Wat doet de NBA voor de kleine accountantskantoren", was een vraag die veel werd gesteld. Volgens een aantal deelnemers hebben kleine kantoren "weinig in de melk te brokkelen", terwijl een "groot deel van de leden wel werkzaam is in de mkb-praktijk". De leden keken daarbij ook naar zichzelf: "Je kunt ook wat doen als je ontevreden bent, in plaats van alleen zeggen dat je ontevreden bent."

De deelnemers waren op de sessie afgekomen om mee te praten en mee te denken, en om "gehoord, gezien en erkend" te worden. De aanwezigen waren het eens over hun passie voor het vak en hoopten dat hun input iets kan toevoegen. "We kunnen de link leggen met hoe het er echt aan toegaat in de praktijk. Onze mening geven, onze visie en onze kennis delen met de komende generatie. We willen veel doen, ook onze tijd investeren, maar dan willen we ook dat het in onze regio kan en niet alleen voor de grote kantoren is", aldus een deelnemer.

Ogen dicht

Ook de mindfulness-training was een succes, laten de deelnemers weten. "Vijftien accountants met de ogen dicht zitten in een kring, zijn stil en luisteren. Aandachtig en open", zo beschrijft sessieleider Barbara Doeleman de bijeenkomst. "Accountants in balans in Baarn." De inbreng van de deelnemers is divers. "We worden geschoren, dus blijven stilzitten. Nu is het tijd voor wat anders, NBA", merkt een deelnemer op.

 

Het format van NBA Open wordt op prijs gesteld: "Op deze manier maak je makkelijker contact, je ontmoet mensen en komt makkelijker uit je comfortzone. Meer doen dus!" Een accountant in business: "Als AiB'er doe ik eigenlijk weinig met de NBA. Als ik dit zie, zo'n mindfulness workshop, denk ik, hé dat is een vereniging waar ik meer mee kan!" Een van de leden vraagt zich af of er niet ergens in het land sowieso een "warme, gezellige club" voor accountants moet komen.

Helemaal los

Coen Reinders RA voegt daar op een LinkedIn-blog aan toe dat hij 'NBA Open' een mooie start vindt voor de vernieuwing van de organisatie. "Bij NBA Open gaat het om nieuwe verbindingen, het loslaten van oude structuren, samen op zoek gaan naar een nieuwe cultuur op basis van co-creatie met de leden en tezamen zal dit de basis vormen voor de nieuwe faculties en communities. Op welke wijze leden hierbij betrokken zijn is nog niet duidelijk. Hoeft ook niet, want deze eerste stap is al bijzonder moedig en inspirerend, zodat ik overtuigd ben dat er iets moois uit voort gaat komen", aldus Reinders. "In Twente, mijn geboortestreek, zouden ze niet 'NBA Open' zeggen maar 'NBA Los'. De NBA laat met 'NBA Open' zien dat ze zichzelf losser wil gaan organiseren. NBA ga zo door, open naar leden en de maatschappij, ga maar lekker helemaal los!"

Toekomstbestendig

De beroepsorganisatie zelf is positief over de eerste bijeenkomsten. "De NBA is blij met de inbreng en de opkomst van de eerste NBA Open-evenementen en is hoopvol dat zo veel leden hun betrokkenheid bij het vak tonen. Alle inbreng lijkt zeer waardevol", aldus NBA-directeur Harm Mannak. "De NBA luistert en verzamelt alle input nauwkeurig, zodat we straks samen richting kunnen geven aan een toekomstbestendige organisatie."

De reacties van leden tijdens de NBA Open-sessies worden gebundeld als input voor een 'creatieve conferentie'. Die wordt gehouden op 17 juni in Amersfoort, voorafgaand aan de ledenvergadering van de NBA. Meer informatie daarover volgt binnenkort.

Er zijn in mei en juni nog veel meer mooie NBA Open-bijeenkomsten. Wil je er ook een bijwonen? Van harte welkom! Schrijf je in.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.