Nieuws

NBA: veel voetbalclubs financieel kwetsbaar

Een kwart van de eredivisieclubs en tweederde van de eerste divisieclubs heeft meer schulden dan bezittingen. Het ontbreken van eigen vermogen maakt deze clubs financieel kwetsbaar; dit is bedreigend voor het voortbestaan. Veel clubs in het betaald voetbal moeten daarom hun financiële strategie herzien.

Dat schrijft de NBA in een Open Brief aan de KNVB, over de financiële situatie bij betaaldvoetbalorganisaties. De voetbalbond wordt aanbevolen bij de verstrekking van licenties hogere eisen te stellen aan het eigen vermogen van clubs. In de eredivisie noteerden ADO Den Haag, Excelsior, FC Twente, FC Utrecht en Roda JC een negatief eigen vermogen over het seizoen 2017-2018, blijkt uit de publicatie. De eerste drie genoemde clubs sloten dat seizoen af met een negatief netto resultaat.

Een promotie of degradatie, wel of geen Europees voetbal spelen en de mogelijkheid of onmogelijkheid om spelers te kopen of verkopen heeft grote sportieve en financiële effecten. Veel clubs ontbreekt het aan eigen vermogen om financiële weerstand te bieden. Deze grote financiële kwetsbaarheid brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het schuiven met geldstromen, het in zee gaan met onbekende financiers en in het uiterste geval faillissement, aldus de NBA.

Bij supporters, die met hart en ziel verbonden zijn aan hun club, ontstaat hierdoor onrust. Bij de betrokken gemeente, vaak eigenaar van het stadion of de grond en via leningen al nauw betrokken bij de club, ontstaat grote druk om "de club te ondersteunen of in het ergste geval te redden".    

Sturen op positief resultaat

De NBA onderschrijft de maatschappelijke relevantie van betaaldvoetbalclubs, maar het is cruciaal dat zij opereren vanuit een financieel gezonde basisopstelling. Clubs en KNVB doen er goed aan om financieel niet alleen te sturen op de beschikbaarheid van geld voor het lopend seizoen, maar ook op een structureel positief resultaat in de toekomst. Dat is in het belang van de financiële stabiliteit van de individuele clubs en daarmee ook van de sector, zo stelt de beroepsorganisatie.

Een en ander vereist, naast een andere financiële strategie, bij veel clubs vooral financiële deskundigheid bij leiding en toezichthoudende organen. De NBA roept leden, die als externe accountant controles uitvoeren bij de clubs, op om hieraan bij te dragen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.