Nieuws

'AFM kan geen sancties opleggen in derivatenschandaal'

Toezichthouder AFM blijkt geen sancties te kunnen opleggen aan banken die zich niet houden aan de afspraken in het Uniform Herstelkader, de compensatieregeling voor mkb'ers die financiële schade opliepen door het kopen van renteswaps.

Dat meldt het Financieele Dagblad. "Wij beschikken binnen het Uniform Herstel Kader (UHK - de in 2016 met de banken overeengekomen civielrechtelijke compensatieregeling, red.) niet over handhavingsinstrumentarium, omdat wij die niet hebben gekregen", zegt een woordvoerder van de AFM na vragen van het FD. Dezelfde woordvoerder meldt dat een ondernemer altijd nog naar de rechter kan stappen als het niet tot een oplossing komt met de bank. Belangenbehartigers van gedupeerde mkb'ers reageren volgens het FD verbijsterd.

Het ontbreken van handhavingsinstrumenten kwam aan het licht omdat stichting Renteswapschadeclaim vorig week minister Hoekstra van Financiën opriep om de AFM "te bewegen handhavend op te treden". Volgens de stichting gaat er veel mis bij de compensatieregeling, en dan met name bij Deutsche Bank, waar zij in ruim 20 procent van de controledossiers fouten aantrof. Toen de stichting dat doorgaf aan de AFM en de toezichthouder vervolgens niet optrad, stuurde zij een brief naar de minister. Nu blijkt dat de AFM helemaal geen sancties kan opleggen, wat volgens de stichting "een ontwerpfout" is.

Derivatenschandaal

In 2016 gingen in totaal zes banken akkoord met een grote compensatieregeling voor de schade die mkb-ondernemers hadden geleden door rentederivaten, ook wel renteswaps genoemd. Rentederivaten zijn bedoeld om ondernemers te beschermen tegen een stijging van de rente. Vanwege de financiële crisis ging de rente echter sterk omlaag, waardoor ondernemers met hoge kosten werden geconfronteerd. Veel mkb'ers kwamen daardoor in grote financiële moeilijkheden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.