Nieuws

'Softwareleveranciers bepalend in transitie online accountantskantoor'

Niet het einde van de afschrijvingstermijn, de looptijd van contracten of de bemensing: de keuze voor een administratie- of accountantskantoor om volledig online te gaan werken hangt af van het aanbod bij softwareleveranciers. Zeker 77 procent van de kantoren wil binnen een aantal jaren volledig online werken. Het beperkte aanbod aan online software in de samenstelpraktijk en voor online dossiervorming is momenteel de bottleneck.

Dit is een van de conclusies uit een branchebreed onderzoek naar ontwikkelingen rond IT, Cloud & Security, uitgevoerd door adviesbureau DOCCO in opdracht van IT-dienstverlener Claranet.

Zo zijn bijvoorbeeld de IT-uitdagingen van accountantskantoren onderzocht, de ideale werkplek en het beveiligingsbewustzijn. Kantoren blijken overtuigd van hun digitale weerbaarheid (85 procent). Tegelijkertijd is er onvoldoende vertrouwen in het eigen IT-team en ziet 80 procent de online bedreigingen toenemen. Ook stellen kantoren nauwelijks harde eisen aan ingeschakelde leveranciers, bijvoorbeeld rond ISO-certificeringen. Gelijktijdig worden grote cloudleveranciers als Microsoft, Amazon en Google met open armen (76 procent) ontvangen.

Aan het onderzoek nam een grote groep - hoofdzakelijk vennoten/accountants - deel, aldus DOCCO. De respondenten vormen qua kantooromvang een afspiegeling van de branche en zijn bovenal betrokken bij de inkoop van IT. Ruim driekwart van de deelnemende kantoren is een autonoom opgegroeid kantoor, een kwart een samengesteld (fusie)kantoor.

De resultaten van het onderzoek worden op de Accountancy Expo op 18 juni gepresenteerd en zijn in digitale vorm op te vragen. In het najaar worden een aantal rondetafelbijeenkomsten georganiseerd met administratie- en accountantskantoren om door te praten over de onderzoeksresultaten.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.