Nieuws

SRA en Inspectie SZW overleggen over werkdruk

Accountantskantoren kunnen de komende tijd door de Inspectie SZW worden gecontroleerd op de maatregelen die zij nemen om werkstress en werkdruk (psychosociale arbeidsbelasting, PSA) bij medewerkers te voorkomen. De SRA voert hierover overleg met de Inspectie.

Reden voor het onderzoek van de inspectie is zorg over de mogelijke uitval van medewerkers. De SRA meent dat de uitkomsten van de SRA-Cultuurscan een betrouwbaar beeld geven van de stand van zaken rondom werkdruk en werkstress.

Daarom is door de organisatie aan de Inspectie SZW voorgesteld deze mee te laten wegen in het onderzoek, evenals het mogelijk aantal overuren en ziekteverzuim. De inspectie heeft aangegeven hier naar te kijken. Op korte termijn vindt een vervolggesprek plaats.

Geen grote uitval

De SRA stelt dat werkdruk, overurencultuur en werkstress bij SRA-kantoren over het algemeen niet tot hele grote problemen of grote uitval leiden. De benchmark van de SRA-Cultuurscan wijkt in dat opzicht af van uitkomsten van andere onderzoeken, waarin ook de big four en de ‘next five’ zijn meegenomen. De SRA wil daarom resultaten graag differentiëren naar bijvoorbeeld kantoorgrootte, regio en of het wel of geen SRA-kantoor betreft.

Op dit moment worden door de Inspectie SZW twintig inspecties in de accountancysector gepland. Afhankelijk van de uitkomsten besluit de inspectie of het noodzakelijk is dit aantal uit te breiden. Vooralsnog deelt de inspectie geen sancties uit, maar gaat het om verkennend onderzoek.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.