Nieuws

Advocaten verruilen kantoren voor bedrijfsleven

Advocaten maken steeds vaker de overstap van de advocatuur naar een loopbaan als bedrijfsjurist. Dat constateert Joyce Toeset, juridisch personeelsexpert bij Robert Walters.

Het werving- en selectiebureau becijferde dat het aantal open vacatures bij de tien grootste advocatenkantoren dit jaar met 80 procent is toegenomen ten opzicht van 2018. Vooral aan advocaten met vijf tot acht jaar werkervaring is een groot tekort.

Dat is niet alleen het gevolg van de bloeiende economie. Volgens Toeset is er sprake van een toenemende uitstroom van advocatenkantoren naar het bedrijfsleven. Ook hebben grote advocatenkantoren gedurende de crisisjaren onvoldoende starters aangenomen.

Advocaten die overstappen naar het bedrijfsleven doen dat om hun werk-privébalans te verbeteren, maar ook om processen van begin tot eind te kunnen begeleiden, in plaats van alleen op projectbasis. Ook het gebrek aan perspectief op het partnerschap kan reden zijn om te vertrekken. De toenemende uitstroom zorgt voor een vicieuze cirkel, omdat de werkdruk en ontevredenheid bij de overgebleven advocaten toeneemt en de kans groter wordt dat ook zij de stap naar het bedrijfsleven maken.

Een aantal advocatenkantoren heeft nu vacatures uitstaan voor 'Campus Recruiters', die ingezet worden om rechtenstudenten tijdens hun afstuderen binnen te halen. Toeset twijfelt echter of dat effectief is, omdat Millenials ambitieus zijn en snel stappen willen maken, zo stelt zij in het Financieele Dagblad. Daarom hebben ze geen zin in een carrière bij een 'stijve' organisatie als een advocatenkantoor, waar ze vaak jaren moeten werken om promotie te krijgen.

Advocatenkantoren zijn zich volgens Toeset wel bewust van de noodzaak tot aanpassingen. Zo wordt er "hard gewerkt aan een meer flexibele werkomgeving" en wordt er aandacht besteed aan het carrièrepad van werknemers. "Het gebeurt steeds vaker dat advocaten een carrièrestap maken tot managing counsel of salaried partner. Op deze manier hoopt de advocatuur aantrekkelijk te blijven voor starters en tegelijkertijd haar huidige talent te behouden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.