Nieuws

'Blockchain nog géén heilige graal voor zekerheid en interne beheersing'

Blockchain-technologie op zichzelf is geen afdoende waarborg voor de betrouwbaarheid van de gegevens, meent 80 procent van de IT-auditors. Dat blijkt uit een representatieve enquête die NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors, heeft gehouden onder haar leden over blockchain en assurance.

De enquête richtte zich op de vraag wat de impact van blockchain is op het verstrekken van zekerheid (assurance) en welke consequenties kunnen bestaan voor interne beheersing.

Niet op korte termijn

Hoewel een meerderheid van de IT-auditors (58 procent) ervan overtuigd is dat blockchain-toepassingen een plaats zullen veroveren binnen de bedrijfsvoering van organisaties, zien ze dat nog niet op korte termijn gebeuren. De helft denkt dat dat over vijf tot tien jaar zal gebeuren, en 27 procent pas over meer dan tien jaar.

Betrouwbaarheid niet vanzelfsprekend

Opvallend is volgens de beroepsorganisatie dat 80 procent van de IT-auditors het niet eens is met de stelling dat blockchain-technologie op zichzelf een afdoende waarborg is voor de betrouwbaarheid van de gegevens. De betrouwbaarheid van blockchain-toepassingen vergt nog steeds controle op het verwerkingsproces. Ondanks de versleuteling van gegevens in een blockchain-toepassing is het zinvol een IT-auditor assurance te laten verstrekken over de daaraan gerelateerde auditobjecten, stelt een meerderheid van 68 procent van de auditors. Denk hierbij aan bedrijfsapplicaties (bijvoorbeeld bevoegde invoer van gegevens) en bedrijfsprocessen die gebruikmaken van blockchain als database.

Blockchain en privacy

De opstellers van de enquête veronderstelden dat IT-auditors problemen zouden voorzien als gevolg van de aangescherpte Europese privacywetgeving (AVG/GDPR), omdat het bijvoorbeeld moeilijk is om een 'verwerkingsverantwoordelijke' te identificeren of om tegemoet te komen aan het recht om gegevens te verwijderen of te corrigeren, terwijl het niet kunnen wijzigen van gegevens één van de basisprincipes van de blockchain is. Toch ziet een meerderheid van 68 procent van de IT-auditors geen belemmering voor de invoering van blockchain-toepassingen op grond van de privacyregels.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.