Nieuws

Personeelsgroei en lichte omzetstijging voor accon avm

Accon avm realiseerde over 2018 een omzet van € 88,02 miljoen, iets meer dan over 2017 (€ 87,4 miljoen). De omzetdaling van de laatste jaren, vooral veroorzaakt door een capaciteitstekort, is daarmee omgebogen. Het aantal medewerkers is in 2018 flink gegroeid.

De lichte omzetgroei werd behaald in accountancy en belastingadvies. In de juridische dienstverlening daalde de omzet licht, zo blijkt uit het jaarverslag. Het balanstotaal nam toe tot € 77,91 mln (2017: € 74,83 mln), de EBITDA bedroeg € 12,12 mln (2017: € 15,32 mln).

Accon avm is met name blij met de groei van het aantal medewerkers in 2018, volgens de organisatie het resultaat van een strategie "waarin het vinden, binden en blijvend boeien en ontwikkelen van medewerkers centraal staan". Over 2017 was nog sprake van een afname van het personeelsbestand, maar gedurende 2018 groeide de bezetting van 930 naar 1005 medewerkers; zowel young professionals als ervaren medewerkers. De organisatie heeft 45 vestigingen.

Accon avm komt uit de coöperatieve wereld en kent geen partners. Winsten kunnen daarom terugvloeien in de kwaliteit van de organisatie, zo stelt het kantoor. In 2018 is "volop geïnvesteerd" in opleiding en training, nieuwe IT-systemen en structuurverbeteringen. Voorbeelden zijn de eigen academy (een geaccrediteerd intern opleidingsinstituut), een kwaliteitscentrum accountancy, nieuwe automatiseringsomgevingen voor de back office en voor het digitaliseren van het samenstelproces en aangiftes. Dit verklaart de teruggelopen EBITDA, aldus accon avm.

Transformatie

Volgens de organisatie neemt het traditionele basisproduct 'jaarrekening' af aan relevantie, terwijl de behoefte aan duiding van data en kwalitatieve advisering toeneemt. "Dit vereist een andere klantbenadering, nieuwe vaardigheden van medewerkers en een proactieve bedrijfscultuur."

Accon avm is bezig met een transformatieslag en richt zich op een strategie "waarin de samenstelpraktijk en adviespraktijk intensief samenwerken om het passende antwoord te bieden op elke ondernemersvraag". In de controlepraktijk en andere delen van de organisatie is "bewust enige overcapaciteit gecreëerd om ruimte te scheppen voor uiteenlopende kwaliteitsverbeterende trajecten".

Het kantoor maakte dit voorjaar bekend zich helemaal toe te leggen op de dienstverlening aan het mkb, het grootbedrijf en de publieke sector. De oob-vergunning is daarom inmiddels omgezet in een reguliere Wta-vergunning. Accon avm verricht nog wel wettelijke en vrijwillige controles voor niet-oob-klanten.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.