Nieuws

Rabobank wil geen BVO's meer als klant

De Rabobank gaat clubs uit het betaald voetbal weren als klant. De risico's op fraude, corruptie en witwassen zouden te hoog zijn.

Dat blijkt uit een intern bericht van de bank, waar NRC de hand op heeft weten te leggen. Rabomedewerkers worden in het bericht gewezen op risico's bij het zaken doen met betaald voetbal organisaties (BVO's). "Gebleken is dat deze klanten verhoogde tot onacceptabele risico's op witwassen, corruptie, fraude en overige misstanden met zich meebrengen", aldus het interne memo.

"Voor BVO's geldt hetzelfde als voor andere klanten. Dat betekent dat we klanten na onderzoek in zogenaamde risicocategorieën indelen en dat we bij een verhoogd integriteitsrisico verdiepend onderzoek doen", licht de bank desgevraagd toe aan NRC. Daarbij benadrukt de Rabo haar maatschappelijke rol als poortwachter.

Bijbanen

Behalve het weigeren van clubs uit de ere- en eerste divisie, mogen medewerkers van Rabobank ook geen bijbaan als bestuurder of commissaris bij een club in het betaald voetbal meer accepteren. Veel regiokantoren van de bank hebben goede relaties met voetbalclubs, treden op als sponsor of gebruiken de stadions om relaties te ontvangen. Zo presenteerde Rabobank Zuid-Limburg zich kort geleden nog als nieuwe sponsor van Fortuna Sittard.

Momenteel is ongeveer tachtig procent van de BVO's klant bij de Rabobank. Of die gewoon klant mogen blijven is nog niet duidelijk. Volgens NRC zou de bank sinds een aantal maanden bezig zijn om de relatie met "problematische profclubs" stop te zetten, "bijvoorbeeld door te proberen hun bankrekening te sluiten", aldus de krant.

Open brief NBA

De Rabobank verwijst voor het besluit naar eerder onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) uit 2017, waarin voor risico's op fraude, corruptie en witwassen werd gewaarschuwd.

De NBA wees eind mei jl. in een open brief aan de KNVB op de vaak kwetsbare financiële positie van clubs in het betaald voetbal. Het ontbreken van eigen vermogen brengt risico's met zich mee als het schuiven met geldstromen, of het in zee gaan met onbekende financiers, zo stelde de NBA-publicatie. De voetbalbond werd daarom aanbevolen bij de verstrekking van licenties hogere eisen te stellen aan het eigen vermogen van clubs.

Gerelateerd

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.