Nieuws

Studie: 'Professioneel-kritische accountants minder gewild'

Amerikaanse auditors die wijzen op materiële zwaktes in de administratie van hun klant worden gezien als "minder aantrekkelijk" door huidige en potentiële cliënten.

Dat blijkt uit een studie van Stephen Rowe en Elizabeth Cowle van Arkansas University, die voor het onderzoek dertien jaar lang data verzamelden bij 885 lokale kantoren van 358 verschillende accountantskantoren in de Verenigde Staten. Uit de studie blijkt dat controlerende accountants hun reputatie beschadigen juist wanneer zij wet- en regelgeving goed toepassen en relevantie informatie produceren voor de gebruikers van de jaarrekening door te wijzen op materiële zwaktes.

Accountantskantoren die materiële zwaktes in de interne procedures rapporteren blijken volgens de onderzoekers jaarlijks 6,1 procent minder omzetgroei te vertonen dan wanneer ze die zwaktes niet hadden gemeld en 2,2 procent minder groei in aantal klanten. Veel cliënten waarbij een accountant een materiële zwakte aankaart blijken kort daarna van accountant te wisselen. De onderzoekers constateren ook dat de kans groter is dat cliënten die bij een kantoor weggaan die veel ICMW's (Internal Control Material Weakness) rapporteerden switchen naar een kantoor dat minder kritisch is.

Volgens de onderzoekers is het vooral ook opzienbarend in hoeverre dit effect doorwerkt bij andere cliënten. "Ons onderzoek meet reputatie. Wanneer een auditor een ICMW rapporteert, dan gaat dat rond als een lopend vuurtje." Het effect zou zeker twee jaar meetbaar zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.