Nieuws

Zorgen zzp-organisaties om wildgroei flexmakelaars

De snelle opmars van flexbemiddelaars en contractbeheerders op de arbeidsmarkt baart zzp-organisaties en praktijkexperts zorgen. Dat schrijft het FD.

Multinationals en overheden hebben de regie over de inhuur van naar schatting 150.000 zzp’ers uitbesteed aan brokers, die de administratie, facturering en aansprakelijkheidsrisico’s overnemen. Hun aantal groeit snel, aldus het FD. Het gevaar van die 'flexmakelaars' is dat veel eindopdrachtgevers zich niet meer verantwoordelijk voelen en de eigen freelancers steeds verder laten insnoeren.

Belangenorganisaties PZO en Stichting ZZP Nederland wijzen in het artikel op uitwassen zoals bij ING, waar honderden freelancers sinds juni niet uitbetaald werden door cashflowproblemen bij broker TCP. Ook in andere sectoren ontstaan zorgen rondom de liquiditeit van flexmakelaars. "De toegevoegde waarde van deze schakel in de flexketen is veelal nul, en de partijen voelen geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheid", stelt Denis Maessen van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) in het FD-verhaal.

Overheid

De overheid is mede schuldig aan de wildgroei van flexmakelaars, menen diverse betrokkenen. Volgens Maessen van PZO is die vooral ontstaan door "het onvermogen van meerdere kabinetten om duidelijke zzp-wetgeving af te vaardigen". Ook stuurt de Rijksoverheid zelf volgens hem bij aanbestedingen alleen op prijs, zonder kwaliteitseisen te stellen. "Ik kan me geen lelijker partner voorstellen."

Stichting ZZP Nederland zegt dat grote overheidsinstanties als de Belastingdienst en het UWV "duizenden flexwerkers" inzeten via tussenpartijen. "Terwijl de overheid als belangrijkste werkgever van het land eigenlijk het goede voorbeeld zou moeten geven."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.