Nieuws

Top 30 accountantskantoren: groei voor vrijwel alle kantoren

De gemiddelde omzetgroei in 2018 van de 26 kantoren buiten de big four bedroeg ruim 5 procent, zo blijkt uit de jongste editie van de Top 30 accountantskantoren, samengesteld door Full Finance en gepubliceerd op AccountancyVanmorgen.

Bij 29 van de 30 kantoren steeg de omzet. Alleen HLB Van Daal liet een daling zien van 3,3 procent, vanwege de afsplitsing van vestiging Geleen. Enkele kantoren groeiden met dubbele cijfers. Grootste groeier was RSM met 22 procent, dat zowel autonoom groeide (10 procent) als door overnames (accountantskantoor Hoogland en Philip Sidney).

Mazars, dat per 1 januari 2018 Ten Kate Huizinga overnam, staat op een tweede plaats met een groei van ruim 16 procent. Verstegen noteerde een omzetgroei van ruim 15 procent en staat daarmee op de derde plaats. "Dit kantoor is sterk in de publieke sector en de zorg en realiseerde in die markt de meeste groei. Verstegen valt verder op door haar omzet per fte (172K), wat big four-niveau is. De hoge omzet per persoon houdt verband met de klantengroep; behalve de sterke vertegenwoordiging in de publieke sector en zorg is het kantoor ook sterk in het grotere mkb", aldus Arjen Schutte en Marcel Maassen van Full Finance.

Assurance

Nieuw dit jaar is de publicatie van een top 30 van kantoren op basis van de assurance-omzet. Relatief gezien behaalt Verstegen met 59 procent de meeste omzet uit assurance, gevolgd door Q-Concepts met 55 procent. Volgens partner Martijn Boelhouwers speelt dat kantoor met een focus op audit in op de maatschappelijke discussie rondom de scheiding van controle en advies. "Wij zien onszelf als kantoor van de toekomst." 

De gemiddelde groei van het personeelsbestand bij de 26 niet-big-four-kantoren bedroeg 4 procent. Tegelijkertijd geeft een aantal kantoren aan dat de groei wordt beperkt door de krappe arbeidsmarkt.

» AccountancyVanmorgen: Top 30 accountantskantoren: 29 x groei, 1 keer krimp

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.