Nieuws

VEB vraagt input over rol accountants bij fraude

Het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR) ontwikkelt een survey voor beleggers en andere belanghebbenden over de rol van accountants bij fraude. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) roept de leden in aanloop naar dit onderzoek op om ervaringen en ideeën over de rol van accountants bij fraude en het niet-naleven van wetten en regels door ondernemingen te delen.

VEB-leden kunnen hun ervaringen delen via een formulier op de website van de beleggersvereniging.

De survey wordt ontwikkeld door de Investor and Other Stakeholders Working Group van de IFIAR, het mondiale samenwerkingsverband voor toezichthouders op accountantsorganisaties. VEB-directeur Paul Koster is lid van de adviesgroep van deze werkgroep.

De VEB heeft eerder dit jaar in haar jaarlijkse brief aan de grote accountantsorganisaties aandacht gevraagd voor fraude. Dit onderwerp zou volgens de beleggersvereniging een standaard onderdeel moeten zijn in het bestuursverslag van ondernemingen, en door de accountant op juistheid, volledigheid en tijdigheid gecontroleerd moeten worden. De VEB wil "veel meer assertiviteit" van accountants bij het opsporen van fraude.

Gerelateerd

Afbeelding Nieuws

KPMG: 'Accountant besteedt bij minderheid beursbedrijven uitgebreid aandacht aan fraude'

Uit onderzoek van KPMG onder vijftig Nederlandse AEX- en AMX-fondsen blijkt dat bij 44 procent van de bedrijven in het recent afgesloten boekjaar de accountant gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om de stakeholders in de uitgebreide controleverklaring meer inzicht te geven in het onderwerp fraude. Bij deze 22 ondernemingen is in 12 gevallen ook aandacht besteed aan een key audit matter die gekoppeld is aan een geconstateerd frauderisico.

x 4

reacties

Reageer op dit artikel

Spelregels debat

    Aanmelden nieuwsbrief

    Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

    Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.