Nieuws

Hoekstra blij met Swaak als nieuwe topman ABN Amro

Minister Wopke Hoekstra van Financiën is "heel blij" met de keuze voor Robert Swaak als nieuwe topman van ABN Amro. Zijn brede ervaring en "maatschappelijke antenne" maken hem volgens de minister zeer geschikt als hoogste baas bij de bank, waarin de overheid nog altijd een meerderheidsbelang van 56 procent bezit.

Registeraccountant Robert Swaak volgt na de aandeelhoudersvergadering eind april Kees van Dijkhuizen op als bestuursvoorzitter bij ABN Amro. Hij is afkomstig van PwC, waar hij verschillende bestuursfuncties bekleedde.

Dat Swaak als nieuwe topman geen ervaring heeft in de bancaire sector, is volgens Hoekstra geen bezwaar. Dergelijke ervaring moet "meer dan voldoende aanwezig" zijn in de raad van bestuur, maar dat hoeft niet per se bij de bestuursvoorzitter te zijn, meent de minister. "Ik vind in deze per definitie ingewikkelde zoektocht dat de bank echt een uitstekende keuze heeft gemaakt."

Rustiger vaarwater

Swaaks eerste opdracht is om ABN Amro na een roerige periode, waarin de bank onder meer verzeild raakt in een antiwitwasonderzoek, in rustiger vaarwater te brengen. Daarna zal ook een nieuwe strategie moeten worden uitgestippeld.

Op de vraag hoe lang de overheid nog grootaandeelhouder blijft van ABN Amro, wil Hoekstra niet ingaan. Hij stelt dat het kabinet, zoals ook afgesproken in het regeerakkoord, het resterende belang "zo snel als verantwoord mogelijk is" van de hand wil doen.

Volgens het FD is in de bankensector sprake van een cultuuromslag en lijkt het hebben van een maatschappelijke antenne nu belangrijker dan een bankiersachtergrond. "De tijd dat bankiers beweerden dat ze het werk van God deden, is voorbij. Maar nu lijken niet-bankiers zelfs geschikter bevonden te worden als baas van een bank."

Reacties

In NRC reageren oud-PwC-bestuurders Arno Pouw en Jos Nijhuis en oud-KPMG-voorzitter Herman Dijkhuizen op de benoeming van Swaak. Dijkhuizen, nu zelf werkzaam bij NIBC, omschrijft Swaak als "vriendelijk en respectvol, en recht door zee. We hebben in de accountancy een yes-mentaliteit, maar hij kan ook duidelijk nee zeggen".

Nijhuis, zelf oud-topman van Schiphol, noemt Swaak "een hele rustige persoonlijkheid", maar had hem eerder in een rol als commissaris verwacht dan als ceo. Pouw zat met Swaak in het PwC-bestuur ten tijde van de kredietcrisis. "Het was een tijd van hard werken en veel communiceren. En dat zijn juist Swaaks sterke punten."

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.