Nieuws

Veel aandacht media voor eindrapport MCA

Het eindrapport van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) heeft in de media flinke aandacht gekregen. Commissievoorzitter Van der Veer haalde onder meer het NOS Journaal.

Afgaand op de headlines van de kranten zijn accountants "niet kritisch genoeg om zelf de kwaliteit te verhogen" (FD), "hardleers" (Telegraaf), "leren niet van hun fouten en dus zijn harde ingrepen nodig" (Trouw) en "niet in staat tot zelfregulering" (NRC). In die laatste krant doet ook cartoonist Kamagurka een duit in het zakje. 

In het NOS Journaal (14 januari, 20.00 uur, vanaf 9:15 min) zegt MCA-voorzitter Ada van der Veer dat één van de belangrijkste oorzaken de cultuur binnen de openbare accountantspraktijk is, die vanuit het verleden "erg commercieel georiënteerd" is. In een interview in het FD stelt de commissievoorzitter verder dat de sector een te positief zelfbeeld heeft. "Dat is zorgwekkend, want als je te positief bent, ben je niet meer alert en stuur je niet meer op de acties die je moet blijven ondernemen om structureel te veranderen."

Van der Veer verwijst in het FD-interview ook naar het binnenkort verschijnende andere eindrapport over het accountantsberoep, dat van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Het tussenrapport van de CTA werd door velen als mild bestempeld, "althans dat was de perceptie", aldus Van der Veer. "Als je echt goed leest, dan zegt de CTA vrijwel hetzelfde als wij." De MCA-voorzitter hoopt dat de CTA de bevindingen en aanbevelingen van haar commissie "in hun geheel zullen meewegen".

Slag te maken

NRC tekent in haar analyse een reactie op van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die stelt dat nu "zowel strenger toezicht, als politiek ingrijpen" nodig is. Minister Hoekstra van Financiën geeft via een woordvoerder tegenover de krant aan dat uit het MCA-rapport opnieuw blijkt dat de sector "nog een slag te maken heeft".

NRC interviewde commissievoorzitter Van der Veer ook. Zij wijst op de cruciale rol van accountants in de economie en refereert aan een analyse achterin het MCA-rapport, waarin onder meer wordt verwezen naar internationale rapporten over het beroep vanaf 1977. "De afgelopen decennia ontstaat na incidenten steeds druk om zaken te veranderen, maar ebt die druk na verloop van tijd weer weg. Tegen die achtergrond is het nu ook tijd voor dwingende verandering via wet- en regelgeving."

Mooi beroep

Vaksite Accountancy Vanmorgen plaatst een aantal berichten over het MCA-rapport en spreekt daarin van een "harde toon" maar "genuanceerde maatregelen" van de commissie. De site is benieuwd naar de reactie van de NBA over de aanbevelingen aan het eigen adres. Ook AccountantWeek staat in haar berichtgeving apart stil bij de rol van de beroepsorganisatie. AccountancyVanmorgen sprak ook met MCA-commissielid Carin Gorter, die benadrukt dat de MCA niet somber en negatief wil zijn en ook "hoopvolle initiatieven" ziet. "We willen ook de jongere garde, die we uitvoerig hebben gesproken, een hart onder de riem steken. Het is een mooi beroep: ga ervoor, er valt een wereld te winnen."

Cabaretier Pieter Derks ten slotte schenkt zijn hele radiocolumn aan de zelfregulering van het accountantsberoep. "Ik kan geen beroep verzinnen waarin je ongestraft zestig procent van je werk verkeerd kan doen. Om dat percentage te halen had ik al vijftien zinnen geleden moeten beginnen met onverstaanbaar brabbelen."

Update 16 januari: Het FD bericht over de reacties op het rapport vanuit de sector en enkele stakeholders. En ook Trouw plaatst een cartoon over het accountantsberoep. 

Update 20 januari: zowel FD als NRC blikken in een redactioneel commentaar terug op de aanbevelingen van de MCA. Ondertussen is Inge Gerrits, lid jongerenbestuur van de accountantspraktijk bij PwC, nog altijd trots dat zij zichzelf binnenkort registeraccountant mag noemen; dat blijkt uit haar opiniebijdrage in FD. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.