Nieuws

Ajax geeft directie forse bonus ondanks beroep op NOW2

Ajax kent over het boekjaar 2019-2020 flinke bonussen toe aan enkele directeuren. De voetbalclub heeft tegelijk voor ruim vier miljoen euro een beroep gedaan op staatssteun via de NOW2-regeling.

Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax ontving een bonus van twee ton, technisch directeur Marc Overmars kreeg 250 duizend euro. Ook commercieel directeur Menno Geelen kreeg een bonus, zo meldt het FD.

Ajax hanteert een gebroken boekjaar, van juli tot juli. De NOW2-regeling kent een verbod op het verstrekken van bonussen aan directies “over dit jaar”, aldus de regeling. Een woordvoerder van het ministerie van SZW stelt tegenover het FD dat “de komende maanden wordt vastgesteld of aanvragers aan alle voorwaarden hebben voldaan”.

Geest en letter

“Het is de vraag of dit niet strijdig is met geest en letter van de NOW2-regeling”, aldus Rients Abma, directeur van Eumedion op Twitter. “Art. 17 lid 6 NOW2-regeling lijkt heel duidelijk, maar uit de toelichting op de beloningsparagraaf lijkt het alsof Ajax is overgestapt van jaar- naar halfjaarbonussen. De vraag is of dat geoorloofd is en binnen het beloningsbeleid past. Accountant had blijkbaar geen bezwaar.”

Volgens president-commissaris Leen Meijaard zijn de bonussen toegekend “vanwege het kwalificeren voor de Champions League in augustus 2019 en is in september 2019 uitgekeerd”. De kwestie is besproken binnen de raad van commissarissen van Ajax. De jaarrekening van de voetbalclub is goedgekeurd door controlerend accountant Deloitte.

Het jaarverslag 2019-2020 van Ajax meldt dat de salarislasten zijn afgenomen met € 1,5 miljoen "voornamelijk door een daling in de directiekosten als gevolg van lagere sportieve en managementbonussen ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Ajax heeft een beroep gedaan op de NOW 2.0 subsidie. In deze situatie is het niet toegestaan bonussen uit te keren aan directie."

Ondertussen bevestigt Ajax de transfer van Davy Klaassen. De Amsterdamse club betaalt Werder Bremen een transfersom van zeker elf miljoen euro voor de middenvelder.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.