Nieuws

Kwartiermakers starten experiment met intermediairmodel

De twee kwartiermakers toekomst accountancysector, Marlies de Vries en Chris Fonteijn, zijn gestart met de opzet van een real-life experiment met het zogenoemde ‘intermediairmodel’.

Dat melden de kwartiermakers op hun LinkedIn-account. In het intermediairmodel wordt een deskundige derde, de intermediair, betrokken bij de benoeming en aansturing van de controlerend accountant.

Het intermediairmodel moet bijdragen aan de onafhankelijkheid van de accountant ten opzichte van de gecontroleerde organisatie. Het experiment moet uitwijzen of dat in de praktijk ook een kwaliteitsverhogend effect heeft. Het 'op beperkte schaal' experimenteren met een intermediairmodel was een van de aanbevelingen in het eindrapport van de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA).

De werkgroep die het experiment gaat opzetten en begeleiden bestaat uit Janine van Diggelen, Antje Kuilboer-Noorman, Iskander Schrijvers en Gijs de Bra. De werkgroep zal ook kritisch kijken naar het bewaken van de onafhankelijkheid van de intermediair zelf, zo geven de kwartiermakers aan.

Eerder zijn voor de kwartiermakers al werkgroepen aan de slag gegaan in het kader van de ontwikkeling van Audit Quality Indicators (AQI’s).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.