Nieuws

NBA: Kroongetuigenregeling voor accountants niet relevant

De VVD wil justitie meer mogelijkheden bieden om deals te sluiten met kroongetuigen. Ook tussenpersonen als makelaars, notarissen en accountants zouden door een ruimere kroongetuigenregeling moeten worden beschermd. Wat de NBA betreft is dat voor accountants minder relevant.

Sinds de moord op advocaat Derk Wiersum is het inzetten van kroongetuigen door justitie op scherp gezet. Gelet op de gevaren willen sommigen hiermee stoppen, maar volgens de VVD is dat de verkeerde weg. "De kroongetuigenregeling is ontzettend belangrijk om criminelen te kunnen pakken", aldus Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD). Zij wil er daarom "absoluut mee doorgaan, maar er moeten wel een aantal zaken worden verbeterd aan de huidige regeling".

De VVD wil de regeling fors uitbreiden, waardoor het ook voor 'kleinere criminelen' aantrekkelijker wordt om als kroongetuige op te treden. Yesilgöz wil daarnaast dat ook tussenpersonen waar nodig een beroep kunnen doen op kroongetuigenregelingen. Volgens haar hebben "facilitators" zoals makelaars, accountants en notarissen vaak een "cruciale informatiepositie", maar is het veelal niet lonend voor hen om met justitie in zee te gaan.

Niet alleen voor hun veiligheid maar ook financieel heeft meewerken met justitie vaak grote gevolgen voor zulke tussenpersonen, aldus het VVD-Kamerlid. "Het kan bijvoorbeeld betekenen dat een makelaar niet meer kan werken op de locatie waar diegene voorheen werkte. De extra kosten die dat met zich meebrengt, daar moet justitie dan ook naar kijken. Anders is het voor hen niet de moeite waard om mee te werken."

Accountants

Wat de NBA betreft is de regeling voor accountants minder relevant, omdat die op basis van hun beroepsregels en gedragscode geacht worden integer te handelen. "Daarbij hebben accountants al tal van regelingen op basis waarvan ze verplicht zijn vermoedens van fraude en niet-integer gedrag bij klanten te melden", stelt woordvoerder Lukas Burgering van de NBA.

Volgens hem omschrijft de Wwft nauwkeurig wanneer en wat gemeld moet worden, bijvoorbeeld in geval van dubieuze geldstromen. Bovendien hebben accountants te maken met NOCLAR, de voorschriften waarin staat hoe te handelen als regels niet worden nageleefd door de eigen organisatie of door een cliënt. En accountants moeten zich houden aan de gedrags- en beroepscode VGBA.

Burgering vindt de kroongetuigenregeling voor accountants dus minder van toepassing. "Maar om tussenpersonen te beschermen kan uitbreiding van de regeling zeker nuttig zijn."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.