Nieuws

Oud-partner Borrie moet schade gedupeerde klant vergoeden

Een accountant-administratieconsulent, die van 2004 tot 2019 partner was bij Borrie, moet een cliënt 205 duizend euro schadevergoeding betalen plus de 265 duizend euro die hij van haar heeft geleend. Dat zegt de Rechtbank Rotterdam.

Lex van Almelo

De accountant voert van 1993 tot 2004 bij BDO administratieve en fiscale werkzaamheden uit voor een vrouw en haar ondernemingen. Als hij op 1 januari 2004 partner wordt bij Borrie Accountants bv volgt de vrouw hem als klant. In de loop van 2010 en 2012 leent de vrouw de accountant in totaal 205 duizend euro. Eind 2013 leent de vrouw 50 duizend euro aan Rebram General Trading in Maasland, een zakelijke relatie van de accountant.

Bij een herfinanciering worden deze leningen omgezet in een nieuwe lening van 265 duizend euro. Daarover betaalt de accountant wel rente, maar hij lost er niets op af. De lening wordt daarna opnieuw omgezet en opnieuw lost de accountant niets af. Als zekerheid geeft hij de uitkering van zijn overlijdensrisicoverzekering van drie ton in onderpand. De accountant staat persoonlijk borg voor een terug te betalen bedrag van 205 duizend euro en geeft de vrouw ook een pandrecht op de aandelen in zijn bv.

Geen respijt

De accountant laat zich per 1 april 2019 uitschrijven uit het NBA-register. Omdat hij nog niets heeft afgelost, eist de vrouw betaling van 265 duizend euro en nakoming van de borgstellingsverplichting. De rechtbank wijst beide vorderingen toe. De accountant erkent de schuld van zijn bv ad 265 duizend euro en vraagt vergeefs om enig respijt.

Het bedrag van de persoonlijke borgstelling moet de accountant betalen, omdat hij onrechtmatig heeft gehandeld tegenover de vrouw. Hij was sinds 1993 haar vaste accountant-administratieconsulent:

  • hij adviseerde haar zowel zakelijk als privé;
  • hij was nauw betrokken bij de verhuizing van één van haar ondernemingen;
  • hij begeleidde de verkoop van aandelen aan haar broer;
  • hij deed de overlijdensaangifte van de moeder en de partner van de vrouw.

Ook dat de vrouw hem als klant volgde naar Borrie toont aan dat de vrouw veel vertrouwen in hem stelde. Volgens de rechtbank heeft de accountant dat vertrouwen gebruikt om geld te kunnen lenen, waarmee hij investeerde in diverse bedrijven en projecten, zonder de vrouw te wijzen op de risico’s. Bovendien verstrekte hij garanties die onvoldoende zekerheid boden, want:

  • de borgstelling is nietig, omdat de echtgenote van de accountant geen toestemming heeft gegeven;
  • de overlijdensrisicoverzekering komt pas tot uitkering als de accountant overlijdt;
  • de aandelen van de bv van de accountant zijn veel te weinig waard om de openstaande vordering te dekken.

Omdat de accountant onrechtmatig heeft gehandeld tegenover de vrouw moet hij haar schade vergoeden. Die bedraagt tenminste 205 duizend euro, te weten het bedrag dat de vrouw hem in 2010 en 2012 heeft geleend en waarvoor de accountant zich borg heeft gesteld. Over de rente die de accountant nog moet betalen, heeft de rechtbank nog geen uitspraak gedaan.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.