Nieuws

Advocatuur start experiment met juridische bijstand door rechtsbijstandsverzekeraar

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) start in januari met een experiment dat het voor rechtsbijstandsverzekeraars mogelijk maakt om ook niet-verzekerden bij te staan als advocaat. Het lijkt ruimte te bieden voor meer marktwerking in de advocatuur.

Het experiment duurt maximaal vijf jaar en is onderdeel van een breder onderzoek naar een mogelijk nieuw systeem van regelgeving rond toegestane bedrijfsstructuren voor advocaten, aldus de NOvA. De beroepsorganisatie wil weten “of nieuwe bedrijfsstructuren leiden tot meer keuze en een lagere drempel voor de rechtzoekende”.

De onafhankelijkheid van de advocaat blijft tijdens het experiment intact; het merendeel van de bestuurders van deelnemende rechtsbijstandsverzekeraars moet zelf advocaat zijn. Daarmee zijn zij  gebonden aan de kernwaarden van de advocatuur en vallen ze onder het toezicht door de deken.

Brand meester

Het experiment gaat om rechtsbijstandverlener SRK, die zich onder een nieuw label ‘BrandMR’ wil richten op particulieren zonder rechtsbijstandsverzekering. Volgens het FD betekent het experiment “een cruciale eerste stap” die de “streng gereguleerde juridische markt kan openbreken”. Nu is procederen als advocaat nog voorbehouden aan advocatenkantoren. “Juridische afdelingen van dienstverleners als accountantsorganisaties en schaderegelingskantoren staan daardoor buitenspel in de rechtszaal”, aldus het FD.

De NOvA zou onder druk staan van mededingingsautoriteit ACM om meer marktwerking toe te staan binnen de advocatuur. Het experiment moet voorkomen dat de ACM en minister Dekker van Rechtsbescherming zelf stappen gaan zetten. De minister vindt de drempel voor juridische bijstand nu te hoog.

De NOvA meldt dat parallel aan het experiment “breder onderzoek” wordt gedaan en nagedacht over de mogelijkheden van een “meer fundamentele systeemwijziging, waarbij het waarborgen van de behoorlijke praktijkuitoefening conform de kernwaarden van de advocaat op een ander niveau, namelijk op de persoon van de advocaat, in de regelgeving wordt ingebouwd”.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.