Nieuws

Omzet zakelijke dienstverlening 14,1 procent lager in derde kwartaal

De omzet van de zakelijke dienstverlening was in het derde kwartaal van 2020 14,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) was de omzet 0,6 procent lager dan een jaar eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Beperkt herstel

Vergeleken met een kwartaal eerder, toen de omzet met 18,5 procent daalde, heeft de markt zich iets kunnen herstellen. Met name de reisbranche met een omzetdaling van 60,4 procent zorgt ervoor dat het herstel beperkt blijft. In het tweede kwartaal van 2020 bedroeg de omzetkrimp nog 89,2 procent.

Het reclamewezen zette gemiddeld 15,8 procent minder om en boekt daarmee na de reisbranche de grootste omzetdaling binnen de zakelijke dienstverlening. Markt- en opinieonderzoek zette in het derde kwartaal 9,2 procent minder om. De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling was in het tweede kwartaal 11,1 procent lager dan een jaar eerder, in het tweede kwartaal lag de omzet 16,6 procent lager.

De rechtskundige dienstverlening vormt wederom een uitzondering. Deze branche zette in het derde kwartaal 3,9 procent meer om dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal wist deze branche als enige binnen de zakelijke dienstverlening een omzetstijging te boeken, toen 2,0 procent.

Bij de administratieve dienstverlening (accountancy, belastingadvisering en administratie) was de omzet in het derde kwartaal 0,6 procent lager dan een jaar eerder.

De omzet van de IT-dienstverleners was in het derde kwartaal 0,8 procent hoger dan een jaar geleden, een kwartaal eerder daalde de omzet met 0,9 procent. Gemiddeld over 2019 lag de omzet nog 6,4 procent hoger.

De architecten en ingenieurs zijn de enige twee branches waar de in het tweede kwartaal ingezette omzetdaling groter werd in het derde kwartaal. De omzet van de architecten nam af met 2,9 procent, tegen 1,6 procent een kwartaal eerder. De ingenieurs zagen hun omzet afnemen met 4,2 procent, tegen 0,9 procent in het tweede kwartaal.

CBS-zakelijke-dienstverlening-Q3-2020-800px.jpg

Ondernemers minder pessimistisch

Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening is aan het begin van het vierde kwartaal van 2020 sterk toegenomen tot -0,6, tegen -25,3 in het vorige kwartaal. Vergeleken met 2019, toen het ondernemersvertrouwen gemiddeld op 13,2 lag, is dit nog steeds erg laag. De toename ten opzichte van het vorige kwartaal van 24,7 is de grootste ooit gemeten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.