Nieuws

Pheijffer: Kroongetuigenregeling voor tussenpersonen niet zinnig

Het verbreden van de bestaande kroongetuigenregeling voor tussenpersonen als accountants, notarissen of makelaars is een "tekentafeloplossing, bedacht in een ivoren toren die ver van de werkelijkheid afstaat".

Dat stelt hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer in zijn column in het FD. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie wil het makkelijker maken voor het Openbaar Ministerie (OM) om ‘facilitators’ zoals accountants, die te maken krijgen met criminele praktijken, op te laten treden als kroongetuigen.

Pheijffer vraagt zich echter af “hoe groot het probleem is waarvoor een oplossing wordt gezocht”. Weliswaar is er incidenteel sprake van een foute accountant, notaris of makelaar, aldus de hoogleraar, “maar nimmer is aangetoond dat er sprake is van een brede, structurele vermenging van deze beroepsgroepen met de onderwereld”. Ook de beroepsorganisaties van accountants, notarissen en makelaars zien volgens hem nauwelijks een probleem.

Niet belonen

Volgens Pheijffer moet je accountants die een wettelijke taak uitoefenen niet belonen met een dergelijke regeling, maar is het faciliteren van misdrijven zoals witwassen juist reden voor strafverzwaring. “Verder geldt dat de genoemde tussenpersonen en facilitators een meldplicht inzake witwassen hebben. Is het dan niet beter dat de overheid stimuleert dat deze wordt nageleefd en daarop handhaaft, dan overtreding te belonen met strafvermindering?”

Minister Grapperhaus zou in de optiek van Pheijffer “wijzer moeten zijn” en zijn tijd steken “in zinniger zaken” dan in uitbreiding van de kroongetuigenregeling. “Bijvoorbeeld door maatregelen te nemen die de witwasbestrijding aan overheidszijde efficiënter en effectiever maken.” De hoogleraar refereert daarbij aan “verstandige voorstellen” van oud-DNB-bestuurder Frank Elderson. “Hij stond met zijn voeten in de klei en weet wél waar hij het over heeft.”

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.