Nieuws

ICAEW: 'Accountants moeten meer doen tegen klimaatverandering'

De Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), de Britse beroepsorganisatie van accountants, roept alle 2,5 miljoen leden van het Accounting for Sustainability Project (A4S) "hun vaardigheden en hun status te gebruiken in het gevecht tegen klimaatverandering".

Volgens chief executive Michael Izza van de ICAEW is het cruciaal dat accountants hun unieke positie gebruiken in het hart van bijna elk bedrijf, elke overheid en maatschappelijke organisaties om een lans te breken voor duurzaamheid.

"Accountants kunnen praktische vaardigheden zoals meetmethodes en managementvaardigheden toevoegen, en zij kunnen samenwerken met bedrijven om duurzaam beleid te verankeren in bedrijfsprocessen. We moeten dit een overgangsdecennium voor het bedrijfsleven maken; als we deze stap niet zetten, dan wordt het uiteindelijk nog veel lastiger om onafwendbare wijzigingen door te voeren", aldus Izza.

Groot onderzoek

De oproep van Izza volgt op een eerdere aankondiging van de Britse toezichthouder Financial Reporting Council, die eerder deze maand aankondigde een groot onderzoek te openen naar hoe bedrijven en accountants omgaan met het inschatten en rapporteren van de impact van klimaatverandering. Doel van het onderzoek is om te kijken of de kwaliteit van de informatie verbeterd kan worden.

Sir John Thompson, ceo van de FRC: "De besturen van Britse bedrijven hebben niet alleen de verantwoordelijkheid om hun impact op het milieu en de risico's van klimaatverandering voor hun bedrijf te rapporteren, maar beleggers verwachten ook dat ze duurzaam opereren.

Accountants hebben de verantwoordelijkheid om het management op de juiste manier uit te dagen om de impact van klimaatverandering op hun bedrijf te beoordelen en te rapporteren. De FRC hanteert strenge normen omtrent het openbaar maken van belangrijke bedrijfsinformatie, ook met betrekking tot klimaatverandering. Bedrijfsrapporten en accountants zijn essentieel om te begrijpen hoe de bedrijfswereld omgaat met klimaatverandering."

PML en Planet Finance

Eerder dit jaar riep ook de NBA op tot betere verantwoording over klimaatprestaties in de publieke management letter 'Klimaat is financieel'. Om continuïteit te borgen moeten organisaties het klimaat in hun strategie opnemen en verankeren in hun DNA, aldus de beroepsorganisatie. "Dat vraagt om transparantie en rapportage. Hieraan kan de accountant vanuit zijn of haar maatschappelijke functie een belangrijke bijdrage leveren; of dat nu is in de rol van accountant in business, intern accountant, adviserend of controlerend."

In dat kader is onlangs ook de nieuwe community 'Planet Finance' gestart, als vervolg op de 'groene brigade' van de NBA. Planet Finance neemt een voorschot op de nieuwe bestuurlijke inrichting van de NBA, waarin communities moeten zorgen voor verbinding tussen leden onderling en met andere (financieel) professionals.

Doel van deze specifieke community is om deelnemers vanuit hun eigen deskundigheid te laten bijdragen aan het verduurzamen van de economie en samen te werken aan oplossingen, tools en scenario's. Om die met elkaar in contact te brengen is inmiddels ook een aparte LinkedIn-groep opgericht.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.