Nieuws

Justitie eist 3,5 jaar cel tegen oud-topman Vestia

Erik Staal, oud-topman van Vestia, moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) 3,5 jaar de cel in. Hij wordt vervolgd voor verduistering, witwassen, valsheid in geschrifte en winkeldiefstal.

De oud-bestuursvoorzitter van Vestia, de woningcorporatie die door handel in derivaten destijds in grote problemen kwam, moest zich op 20 februari verantwoorden bij de rechtbank in Rotterdam. Justitie denkt dat Staal bijna 1,8 miljoen euro heeft weggesluisd bij de stichting Housing Association South-Africa, waar hij eerder bestuurder van was. Daarnaast wordt Staal verdacht van winkeldiefstal bij een bouwmarkt in Nieuwerkerk aan den IJssel, waar hij eind 2017 met allerlei artikelen zonder te betalen langs de kassa wilde lopen.

Volgens de officier van justitie was sprake van "grootschalige privé-onttrekkingen" uit de stichting door Staal, die daarmee "als God in Frankrijk" zou hebben geleefd en tegelijk - in strijd met de bedoelingen van de stichting - een aantal Zuid-Afrikaanse townships "van gedegen sociale huisvesting heeft beroofd". De onttrekkingen aan de stichting speelden in de periode 2007 tot 2017. Staals bestedingen varieerden van de aankoop van een Mercedes GL400, een jetski voor zijn huis op Bonaire en financiering van het huwelijksfeest van zijn zoon, tot aan reizen, theatertickets, kleding en etentjes. Inmiddels heeft Staal voor meer dan twee miljoen euro terugbetaald aan de stichting.

Naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar vindt het OM ook een bestuursverbod van vijf jaar op zijn plaats voor de oud- Vestia-topman. Staal stelde tijdens de rechtszaak dat hij ernstig ziek is, maar daar was het OM niet gevoelig voor. De rechter doet naar verwachting op 5 maart uitspraak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.