Nieuws

Peter Schimmel: 'Accountants niet geschikt voor opsporen fraude'

Volgens registeraccountant Peter Schimmel zijn accountants niet geschikt voor het opsporen van niet-systemische fraude. De cfo is daar veel beter toe in staat.

Dat zegt Schimmel in een afscheidsinterview op AccountantWeek. Hij vertrekt per 1 mei bij Grant Thornton en wordt daar opgevolgd door Yvonne Vlasman.  

Schimmel vindt dat fraudedetectie geen taak is voor accountants. "Accountants zijn helemaal niet geëquipeerd om fraude op te sporen. De cfo is daar veel beter toe in staat", stelt hij. "Fraudedetectie hoort daarom ook geen taak van de accountant te zijn."

Volgens Schimmel kan de gangbare accountantscontrole wel systemische risico's opsporen, maar is die controle minder geschikt voor niet-systematische risico's. "Geraffineerd bedrog ontdek je niet zo maar. Het is zo goed verhuld dat iemand die de jaarrekening controleert er niet achter zal komen. Zelfs een forensisch accountant niet: die kan hooguit nadat een fraude is ontdekt een sporenonderzoek doen, en achteraf in kaart brengen hoe de fraude heeft plaatsgevonden.”

Opvolger

Schimmel is tot 1 mei nog partner bij Grant Thornton en heeft er bijna tien jaar gewerkt in de praktijkgebieden fraude-risico-management, financieel onderzoek, toedrachtonderzoek en litigation consulting. Hij stuurt bij Grant Thornton nu nog een kernteam van forensisch accountants en forensisch IT/e-discovery deskundigen aan. Na functies als managing director bij Protiviti Litigation (2007) en director bij IRS Dispute Resolution (2009) trad Peter Schimmel per 1 september 2010 aan als partner bij Grant Thornton.

Hij schreef een aantal opinies voor Accountant.nl en was aanjager van een stevige discussie over de rol van de accountant bij fraude in de zomer van 2018. Schimmel maakt binnenkort bekend wat hij hierna gaat doen.

Zijn opvolger, Yvonne Vlasman RA, werkte 27 jaar bij KPMG en maakte in 2014 de overstap naar EY, waar zij als partner werkzaam was bij Forensic & Dispute Services en later EY's Professional Practice Group. Sinds begin 2019 is zij werkzaam als zelfstandig professional. Vlasman treedt per 1 maart in dienst bij Grant Thornton.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.