Nieuws

Accon avm komt met schrik vrij na negeren boeterente

Bij de verkoop van een fysiotherapiepraktijk zag Accon avm de boeterente over het hoofd die ING te goed had. Dat was onrechtmatig, maar is niet de oorzaak van de schade, zegt het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Lex van Almelo

Vier fysiotherapeuten, die vennoot zijn van maatschap Ommelanden in Bedum, verkopen hun praktijk aan de Groepspraktijk Ommelanden, die weer andere vennoten heeft. Bij de transactie laten elk van de partijen zich bijstaan door een eigen adviseur van VvAA. Beide partijen hebben Accon avm als accountant. Het kantoor adviseert bij de verkoop, die in 2013 na twee jaar moeizaam onderhandelen tot stand komt.

De groepspraktijk zal 2,1 miljoen euro betalen voor de activa en activiteiten, onder voorbehoud financiering. ABN Amro wil de aankoop wel financieren, maar die van het pand in Bedum niet. Want volgens plan zal in 2016 een gezondheidscentrum verrijzen in dit plaatsje boven Groningen. De praktijk zal per 1 juni 2014 worden overgedragen, maar de bank wil nog wel graag eerst de jaarrekening 2013 zien van de verkopende partij.

Op verzoek van de verkopende fysiotherapeuten stuurt de accountant in april 2014 een overzicht van de financiële gevolgen. De accountant geeft onder meer aan dat:

  • de verkopers eigenaar blijven van het pand in Bedum;
  • dit pand is getaxeerd op 380 duizend euro;
  • de waarde wellicht iets lager uitvalt, omdat het pand verhuurd is.

Op basis van dit advies gaan de fysiotherapeuten in augustus akkoord met de verkoop, exclusief het Bedumer pand. Bij de eindafrekening krijgen ze van de notaris te horen dat ING nog 99.165,87 euro te goed heeft wegens vervroegde aflossing van de hypotheek, omdat niet alle panden aan de groepspraktijk zijn geleverd.

De verkopers zijn not amused en schrijven de accountant dat zij de verkoop niet hadden laten doorgaan als zij de juiste berekening hadden gezien, dus inclusief boeterente. “Helaas kunnen we de verkoop niet meer tegengaan. Wij vragen aan u hoe u ons probleem van de opgelegde boeterente denkt op te lossen.”

Kennelijk heeft Accon avm geen idee. De fysiotherapeuten claimen de schade en als de rechtbank de claim afwijst, gaan zij in hoger beroep. Het gerechtshof is het met hen eens dat het kantoor zijn zorgplicht heeft geschonden. Het kantoor wist dat er een hypotheek op de panden rustte en dat niet alle panden zouden worden verkocht. De adviseur had daarom op zijn minst de contractuele effecten moeten onderzoeken. Een substantiële boete bij tussentijds aflossen is namelijk niet ongebruikelijk.

Accon is dus aansprakelijk voor de gevolgen, maar de schade is niet veroorzaakt door de schending van de zorgplicht. De fysiotherapeuten hadden namelijk al besloten de zaak te verkopen, voordat het kantoor met de berekening kwam, zo blijkt uit e-mails. De verkoop was toen niet meer terug te draaien en de schade van de boeterente was dus al onvermijdelijk.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.