Beroepsorganisaties: maak uitstelregeling loon- en omzetbelasting eenvoudiger
De Belastingdienst zou tijdens de coronacrisis standaard uitstel moeten verlenen aan belastingplichtigen die de belastingen niet voldoen.
Daarvoor pleit de NBA samen met de SRA en de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en het Register Belastingadviseurs (RB) in een gezamenlijke brief aan minister Hoekstra van Financiën.
De beroepsorganisaties vinden de huidige procedure voor het krijgen van uitstel een te ingewikkeld administratief proces. Belastingplichtigen die uitstel van betaling van belastingen willen moeten momenteel een fysieke brief sturen naar de Belastingdienst. "Gezien de verwachte aantallen van bedrijven die gebruik gaan maken van deze regeling zorgt dat voor grote hoeveelheden brieven die fysiek verstuurd moeten gaan worden. Al deze brieven moeten weer door de Belastingdienst worden verwerkt. Dit proces kan volgens de betrokken organisaties efficiënter. Zij doen het voorstel om standaard uitstel te verlenen als belastingplichtigen de belastingen niet voldoen", aldus de organisaties.
Schatting
Naast dit onderwerp vragen de organisaties ook aandacht voor het melden van betalingsonmacht. "We zouden graag met uw Ministerie in overleg willen treden over de thans voorgestelde regeling, die een tijdige melding door ondernemers onmogelijk maakt. Ondernemers zijn immers gefocust op overleven en doen daar alles voor. Ook hier bepleiten we een verlenging van de termijn."
Verder willen de organisaties dat de aangifte omzetbelasting voor het eerste en tweede kwartaal een schatting mag zijn. "Voor veel ondernemers is het moeilijk dan wel nagenoeg onmogelijk om de administratieve bescheiden af te leveren aan de fiscaal dienstverlener. Onze leden willen uiteraard een juiste en volledige aangifte doen. Dat uitgangspunt komt thans behoorlijk in de knel", aldus de beroepsorganisaties. "Een aanwijzing dat een reële schatting in deze unieke situatie ook mogelijk is, waarbij op jaarbasis alles rechtgetrokken wordt, haalt de druk ook hiervan af."
Gerelateerd

Brusselse coulance voor coronastaatssteun in juli voorbij
Aan de ruimte die de Europese Commissie biedt voor coronasteun aan bedrijven komt komende zomer echt een einde. De staatssteunregels worden niet langer opgeschort...

ING: horeca maakt dit jaar grote inhaalslag van coronacrisis
De horeca gaat dit jaar een grote inhaalslag maken van de coronapandemie, toen cafés en restaurants tijdens de lockdowns gesloten bleven.

Tech-ceo's: 'Behoud fiscaal voordeel expats'
De topmannen van 22 Nederlandse techbedrijven en werkgeversorganisaties VNO-NCW en FME pleiten in een open brief voor het behoud van de zogenoemde expatregeling,...

KVK: minder startende, meer stoppende ondernemers
Het aantal startende ondernemers lag vorige maand een stuk lager dan een jaar eerder. Het ging om een afname van 8 procent, meldt de Kamer van Koophandel. Het aantal...

Kabinet wil geen generieke overheidssteun meer bij aanpak corona
Bij mogelijke nieuwe maatregelen tegen corona wil het kabinet niet opnieuw generieke overheidssteun geven. Alleen bij het zwaarste scenario en als bedrijven volledig...