Nieuws

Beroepsorganisaties: maak uitstelregeling loon- en omzetbelasting eenvoudiger

De Belastingdienst zou tijdens de coronacrisis standaard uitstel moeten verlenen aan belastingplichtigen die de belastingen niet voldoen.

Daarvoor pleit de NBA samen met de SRA en de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en het Register Belastingadviseurs (RB) in een gezamenlijke brief aan minister Hoekstra van Financiën.

De beroepsorganisaties vinden de huidige procedure voor het krijgen van uitstel een te ingewikkeld administratief proces. Belastingplichtigen die uitstel van betaling van belastingen willen moeten momenteel een fysieke brief sturen naar de Belastingdienst. "Gezien de verwachte aantallen van bedrijven die gebruik gaan maken van deze regeling zorgt dat voor grote hoeveelheden brieven die fysiek verstuurd moeten gaan worden. Al deze brieven moeten weer door de Belastingdienst worden verwerkt. Dit proces kan volgens de betrokken organisaties efficiënter. Zij doen het voorstel om standaard uitstel te verlenen als belastingplichtigen de belastingen niet voldoen", aldus de organisaties.

Schatting

Naast dit onderwerp vragen de organisaties ook aandacht voor het melden van betalingsonmacht. "We zouden graag met uw Ministerie in overleg willen treden over de thans voorgestelde regeling, die een tijdige melding door ondernemers onmogelijk maakt. Ondernemers zijn immers gefocust op overleven en doen daar alles voor. Ook hier bepleiten we een verlenging van de termijn."

Verder willen de organisaties dat de aangifte omzetbelasting voor het eerste en tweede kwartaal een schatting mag zijn. "Voor veel ondernemers is het moeilijk dan wel nagenoeg onmogelijk om de administratieve bescheiden af te leveren aan de fiscaal dienstverlener. Onze leden willen uiteraard een juiste en volledige aangifte doen. Dat uitgangspunt komt thans behoorlijk in de knel", aldus de beroepsorganisaties. "Een aanwijzing dat een reële schatting in deze unieke situatie ook mogelijk is, waarbij op jaarbasis alles rechtgetrokken wordt, haalt de druk ook hiervan af."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.