Nieuws

Britse toezichthouder vraagt om splitsing audit en advies

De Financial Reporting Council, de Britse toezichthouder op accountants, heeft de big four, BDO, Grant Thornton en Mazars een brief gestuurd met het verzoek hun audit-praktijk financieel en bestuurlijk af te schermen van de adviespraktijk.

Lex van Almelo

De FRC pleitte in november 2019 al voor strengere onafhankelijkheidswaarborgen, nadat haar nieuwe bestuursvoorzitter Simon Dingemanse in The Financial Times had aangedrongen op operationele splitsing van controle- en non-auditdiensten bij de grote kantoren. Volgens Dingemanse is dat nodig om een “vibrant and sustainable audit market” te krijgen.

In een persbericht laat de FRC nu weten dat het de zeven grote kantoren een brief heeft gestuurd met het verzoek de controlekwaliteit centraal te stellen. Om dit te ondersteunen zijn nieuwe guidelines nodig voor onafhankelijkheid en financiële transparantie, zegt FRC-directeur accountantstoezicht Claire Lindridge. Of de FRC met die guidelines komt, dan wel dat de kantoren die zelf moeten uitvaardigen, maakt het persbericht niet duidelijk. Lindridge verwacht van de kantoren dat zij een onafhankelijk bestuur instellen voor de auditpraktijk en waarborgen dat "the audit practice is appropriately ring fenced from the rest of the firm so that financial results are clear and transparent".

In april 2019 pleitte de Britse Consumer Market Authority (CMA) al voor splitsing van controle en advies bij de grote kantoren. In december 2019 voegde de Britse regeringsrapporteur Sir Donald Brydon zich bij de voorstanders van splitsing.

CTA en MCA

De Commissie Toekomst Accountancysector (CTA) vindt ring fencing hooguit mogelijk na een zeer lange overgangstermijn, vanwege de "serieuze juridische risico's" die de aantasting van de eigendomsrechten en van het vrije vestigingsrecht met zich meebrengen (zie haar rapport par. 221 e.v.).

Ook de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) voorziet juridische complicaties bij ring fencing, maar pleit daarom, net als de FRC, voor vrijwillige invoering. Als het niet vrijwillig gebeurt en “juridische drempels aan invoering van ring fencing in de weg zouden blijken te staan”, moet volgens de MCA onder meer nader worden onderzocht hoe je kruissubsidies van de advies- aan de controletak kunt voorkomen en kunt borgen dat er voldoende wordt betaald voor wettelijke controle-opdrachten.

Minister Hoekstra van Financiën komt eind deze maand met een brief aan de Tweede Kamer, als reactie op de aanbevelingen van de CTA en MCA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.