Nieuws

Insolventiejuristen: 'Voer WHOA zo snel mogelijk in'

Ruim twintig insolventiespecialisten roepen vanwege de coronacrisis in een open brief op tot het zo snel mogelijk invoeren van de nieuwe Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA). Afgelopen week heeft de Tweede Kamer besloten om de behandeling van het wetsvoorstel uit te stellen. "Wij zijn verbijsterd door het gebrek aan urgentie bij de politiek."

De WHOA is een wetsvoorstel dat minister Dekker voor Rechtsbescherming vorig jaar juli heeft ingediend. Het is bedoeld om meer ruimte te bieden voor het afwenden van een faillissement. Volgens de ondertekenaars van de brief kan de nieuwe wet in de huidige coronacrisis juist helpen om faillissementen te voorkomen. De brief is ondertekend door onder meer professoren en partners van advocatenkantoren als NautaDutilh, De Brauw Blackstone Westbroek, Stibbe, Wijn & Stael en RESOR.

Volgens de ondertekenaars is het van groot belang om faillissementen door de coronacrisis waar mogelijk te voorkomen. "Dat kan door het aanbieden van een onderhands akkoord. Nu vereist dat nog instemming van alle betrokken crediteuren. Dat is onwenselijk, omdat een dwarsligger een akkoord waarmee de meerderheid van de crediteuren instemt kan blokkeren. Daarom is het noodzakelijk dat de Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) zo spoedig mogelijk in werking treedt. Die wet maakt het mogelijk ook dwarsliggende crediteuren aan een akkoord te binden. Daardoor kan faillissement van in essentie gezonde ondernemingen met een te hoge schuldenlast worden voorkomen."

De ondertekenaars benadrukken dat de wet al klaar is en "buitengewoon goed doordacht". Daarbij zijn alle externe adviezen positief. "Het enige dat nog nodig is, is dat de Tweede Kamer en de Eerste Kamer voor de WHOA stemmen."

De insolventiespecialisten noemen de belangen enorm. "Zelfs als een beperkt aantal (middel)grote bedrijven die zwaar door de crisis zijn getroffen met behulp van de WHOA kunnen herstructureren kan honderden miljoenen, zo niet miljarden aan waardeverlies worden voorkomen. Duizenden werknemers kunnen hun baan behouden. Doordat de onderneming wordt voortgezet, wordt ook schade bij toeleveranciers en afnemers voorkomen. Dat betreft vaak kleine ondernemers en zzp'ers. De WHOA biedt ook een mogelijkheid om als de overheid er voor kiest staatssteun te verlenen, financiële crediteuren zoals obligatiehouders en banken te laten meebetalen. Zo kan het geld van de belastingbetaler efficiënter worden ingezet. Dat kan ook honderden miljoenen schelen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.