Nieuws

NEMACC: verdienmodel mkb-accountant kan beter

Mkb-accountants zijn te weinig bezig met de bedrijfseconomische en commerciële aspecten van het runnen van een accountantskantoor. Dat moet verbeteren om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.

Bijna geen enkel klein mkb-accountantskantoor heeft inzicht in de kostprijs van de eigen producten. Ook kan vrijwel geen enkel kantoor duidelijk maken welke bedrijfseconomische waarde daadwerkelijk wordt toegevoegd door de dienstverlening aan de ondernemer. Dat blijkt uit het NEMACC-onderzoek 'Verdienmodellen van het mkb-accountantskantoor'.

Een groot deel van de mkb-accountants is tevreden met de wijze waarop het nu gaat en voelt nog geen urgentie om aan de slag te gaan met het eigen business- en verdienmodel. Stakeholders zijn tegelijk kritisch op het gebrek aan ondernemer- en leiderschap bij accountants. Ook de inzet van de natuurlijke adviesfunctie van de accountant om ondernemers te helpen met stuurinformatie kan beter.

Het hanteren van het vertrouwde verdienmodel 'uurtje-factuurtje' geeft niet goed weer welke toegevoegde waarde de mkb-accountant vanuit bedrijfseconomisch perspectief levert. Door zich te verdiepen in andere verdienmodellen vergroot de mkb-accountant zijn handelingsrepertoire bij het toekomstbestendig houden van zijn kantoor, aldus NEMACC. Tijdens het tiende NEMACC-symposium in december 2019 gaf NBA-bestuurslid Jan Wietsma al een inkijkje in het toen nog lopende onderzoek naar verdienmodellen.

ICT

Het aantal ondernemingen met 1 tot 10 medewerkers bedraagt meer dan 98 procent van het totaal aantal ondernemingen. Voor fintech-partijen, maar ook voor accountantskantoren uit de top 30, is het daarom financieel aantrekkelijk om via ICT deze grote populatie van ondernemingen te bedienen. Een deel van de kantoren vindt het lastig om de kosten die samenhangen met ICT op een goede manier door te berekenen. Naast dat mkb-kantoren er verstandig aan doen om bij digitaliseringsvraagstukken meer met elkaar samen te werken, is het ook verstandig om de impact van de digitalisering op de eigen kostprijzen in kaart te brengen.

De onderzoekers van NEMACC namen als uitgangspunt met welk business- en verdienmodel de mkb-accountant het nieuwe decennium vol vertrouwen tegemoet kan zien. Zij geven aan dat mkb-accountants meer waarde kunnen toevoegen aan de ondernemer door de focus van de dienstverlening te verleggen. NEMACC biedt daarvoor een model- en stappenplan aan, waarmee kantooreigenaren aan de slag kunnen om hun verdienmodel toekomstbestendig te maken.

NEMACC

NEMACC is het kenniscentrum van de NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam, dat onderzoek doet naar het functioneren van de mkb-accountant. Het kenniscentrum, ontstaan na de fusie tussen NIVRA en NOvAA, rondt dit jaar haar laatste onderzoeken af. Op 6 mei aanstaande organiseert NEMACC een afsluitend symposium.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.