Nieuws

Belastingmaatregelen coronacrisis voor ondernemers verlengd

Het economisch noodpakket wordt met een maand verlengd tot 1 oktober. Dat heeft het kabinet gisteren met de sociale partners afgesproken.

Het gaat om de volgende fiscale maatregelen:

Bijzonder uitstel van betaling

De periode waarin ondernemers bijzonder uitstel van betaling kunnen aanvragen, is verlengd tot 1 oktober 2020. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen van een (naheffings)aanslag hoeven tot die tijd ook niet te worden betaald als u uitstel aanvraagt of hebt aangevraagd.

Ondernemers krijgen bij de eerste aanvraag direct 3 maanden uitstel van betaling. Voor die drie maanden hoeven ze maar een keer een verzoek in te dienen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw). Daarnaast kan in dat verzoek apart bijzonder uitstel worden aangevraagd voor de andere belastingmiddelen.

Uitstel langer dan drie maanden

Ondernemers kunnen ook voor een langere periode dan drie maanden uitstel aanvragen. Daarbij is van belang dat zoveel mogelijk geld ook echt in de bedrijven blijft. Om dit extra te waarborgen, moeten ondernemers bij uitstel langer dan drie maanden verklaren dat ze geen dividenden en bonussen uitkeren, of eigen aandelen inkopen.

Belastingrente en invorderingsrente

De belastingrente en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01 procent.

Andere belastingmaatregelen

Ook andere belastingmaatregelen worden tot 1 oktober 2020 verlengd. Het gaat hierbij onder meer om het urencriterium voor zzp'ers, de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen en btw-vrijstellingen.

Bpm

Vanaf 1 juni wordt het mogelijk om - bij een opgelegde naheffingsaanslag - bijzonder uitstel voor de bpm aan te vragen voor auto's die zijn verkocht en op naam gesteld over de maand mei. Binnenkort volgt hierover meer informatie op de website.

NBA Helpt webinar over fiscale aandachtspunten

De NBA organiseerde op 28 mei een vierde NBA HELPT Webinar, waarin dit keer fiscale aandachtspunten tijdens de coronacrisis centraal staan. Het webinar is terug te kijken op Youtube. Tijdens het webinar werd gesproken met enkele experts over diverse fiscale aspecten, onder meer rondom de steunmaatregelen van het kabinet.

Ook werd gekeken hoe (adviserend) accountants organisaties kunnen bijstaan, bijvoorbeeld bij de verslaggeving van corona-gerelateerde verliezen in de jaarrekening. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren: de NBA HELP-helpdesk over vragen rondom fiscaliteiten, Vpb en coronareserve, gebruikelijk loon, dividend, werkgeverschap (WKR, NOW, bonussen en loonheffing), en er werd gesproken met de Belastingdienst (waar lopen accountants tegenaan bij uitstel, wat verwacht de Belastingdienst van de accountant).

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.