Nieuws

Veel accountantskantoren verwachten omzetdaling over 2020

Bijna dertig procent van de accountants- en administratiekantoren rekent voor dit jaar op een omzetdaling. Zestig procent vreest op korte termijn voor liquiditeitsproblemen bij klanten. De ondersteuning door de beroepsorganisatie wordt gewaardeerd.

Opvallend is dat bijna veertig procent van de kantoren dit jaar toch een vrijwel gelijke omzet als in 2019 denkt te behalen Ruim dertig procent hoopt zelfs op groei. Van de respondenten verwacht een kwart dit jaar zelf in liquiditeitsproblemen te komen. Tegelijk maken nog maar weinig kantoren gebruik van de NOW- en Tozo-regelingen.

Dat blijkt uit een enquête van Accountancy Vanmorgen, in mei gehouden samen met Full Finance en MKB-kredietcoach. De verwachte omzetdaling heeft uiteraard alles te maken met de coronacrisis. Begin 2020 ging minder dan zeven procent van de accountants- en administratiekantoren nog uit van krimp.

Ruim een derde van de kantoren vreest dat een deel van hun opdrachtgevers voor het einde van het jaar moet stoppen met hun bedrijf. De hardste klappen vallen volgens de respondenten in de horeca, zoals te verwachten was. Ook dienstverlening, retail, toerisme en transport worden genoemd.

Waardering voor beroepsorganisaties

Zowel de NBA als de NOAB krijgen een positief oordeel van hun leden over hun rol in deze crisistijd, zo blijkt uit de enquête. NBA-leden oordelen in 79,4 procent van de gevallen positief over hun beroepsorganisatie, bij NOAB-leden is dat 78,6 procent.

NBA-leden noemen als verbeterpunt onder andere meer aandacht en informatie voor mkb-kantoren. NOAB-leden willen graag een vragenuur of een online platform voor ledenvragen. De NBA heeft dat direct bij de start van de lockdown opgezet in de vorm van het NBA Helpt-platform

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.