Nieuws

NRC: Financiële basis betaald voetbal al jaren wankel

Door de coronacrisis heeft ook het betaald voetbal het zwaar. De KNVB vraagt het kabinet om 140 miljoen euro aan steun. Maar de financiële problemen in de voetbalwereld zijn niet nieuw, benadrukt de NBA in NRC.

De KNVB heeft een 'deltaplan' voor de sector opgesteld, gericht op een "fundamentele transitie" naar een "nieuwe, duurzame en financieel gezonde toekomst voor de bedrijfstak", zo schrijft NRC. Maar eerst heeft de voetbalbond een financieel "vangnet" van 140 miljoen nodig om de huidige crisis te overleven.  

"Enige argwaan is op zijn plaats, hulpbehoevend als het profvoetbal vaker is geweest", aldus de krant, die daarbij verwijst naar de open brief van de NBA aan de KNVB uit mei 2019. Daaruit bleek al dat vijf van de achttien eredivisieclubs en elf eerste divisieclubs eerder een negatief eigen vermogen hadden. "Het probleem van de sector is niet zozeer of er voldoende geld is, maar hoe ermee wordt omgegaan", stelt Robert Mul van de NBA tegenover NRC. In zijn optiek geven de clubs te veel geld uit en moeten ze zuiniger worden.

Familiebedrijven

De KNVB moet strenger sturen op financieel herstel bij zwakkere clubs, meent de NBA. De voetbalbond opereert in dat opzicht nog te voorzichtig. Volgens Robert Mul gaat om de "basale houding" dat een club een positief eigen vermogen en reserves moet hebben. Dat bewustzijn ontbreekt in zijn optiek bij zowel de clubs als de bond.

Mul pleit ervoor om voetbalclubs meer als familiebedrijven te gaan leiden, met meer oog voor de lange termijn. "Die omslag zou er moeten komen: is de club er straks ook nog voor mijn kinderen? Als een club nu in de problemen komt doen ze vaak een beroep op de gemeente of op vreemde investeerders."

NRC: 'Financiële steun aan het betaald voetbal? De basis is al heel lang wankel'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.