Nieuws

Topman Van Mierlo alweer weg bij ontwikkelingsbank FMO

Topman Peter van Mierlo van ontwikkelingsbank FMO is opgestapt. Hij gaat weg omdat er "discussie is ontstaan over de wijze van aansturing van de transformatie" van de bank. Van Mierlo was eerder bestuursvoorzitter van PwC.

In een persbericht stelt FMO dat Van Mierlo zijn eigen "effectiviteit zag teruglopen". De bank betreurt zijn vertrek en zal zijn scherpe blik missen. Maar volgens de Volkskrant en radioprogramma Argos klaagden werknemers over de intimiderende stijl van leidinggeven van Van Mierlo. Er zou een "sfeer van angst en vergelding" binnen het bedrijf zijn ontstaan. Van Mierlo zou zijn opgestapt na onafhankelijk onderzoek naar de klachten.

Een woordvoerster van FMO laat weten dat er een klacht is ingediend, maar dat die procedure nog loopt. De organisatie zit in een veranderproces en "sommige mensen hebben daar wat meer moeite mee". De sfeer van angst en vergelding zegt zij niet te herkennen. De raad van commissarissen van FMO heeft Van Mierlo gevraagd nog wel drie maanden als adviseur van de bestuursraad aan te blijven.

Snel duidelijkheid

Het ministerie van Financiën laat weten dat het aan de raad van commissarissen van FMO is om opvolging te geven aan de uitkomsten van het klachtenonderzoek. "Het is in het belang van de organisatie en de uitvoering van het werk van FMO dat hier snel duidelijkheid over komt", aldus het ministerie.

Registeraccountant Van Mierlo werd in juli 2018 bij de FMO binnengehaald om de organisatie klaar te stomen voor de toekomst. Hij was op dat moment ruim dertig jaar werkzaam bij PwC, waar hij eerst opklom tot voorzitter van de accountantstak. Vanaf 2013 was hij voorzitter van het bestuur van PwC Nederland en lid van de management board van PwC Europe.

FMO, de Nederlandse Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden, is voor iets meer dan de helft in handen van de overheid. De bank financiert al bijna vijftig jaar ontwikkelingsprojecten. Daarmee is zo'n tien miljard euro gemoeid.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.