Nieuws

JAN© moet Jan de Belastingman dulden

De poging van JAN© om de site Jan de Belastingman uit de markt te drukken is mislukt. De Rechtbank Amsterdam heeft de vorderingen van het accountantskantoor afgewezen.

Lex van Almelo

Tim Gast richtte in 2019 de website Jan de Belastingman op, waar mensen gratis belastingadvies kunnen krijgen van een chatbot. Gast studeert fiscaal recht aan de Vrije Universiteit en is vrijwilliger bij de Belastingwinkel in Rotterdam. Dit voorjaar liep hij drie maanden stage bij PwC.

JAN© ziet de website kennelijk als een bedreiging. Het accountantskantoor is houder van www.jan.nl, van enkele handelsnamen die beginnen met JAN© en van een beeldmerk dat het kantoor in 2018 opnieuw had gedeponeerd. Gast deponeerde in februari 2020 het Benelux-woordmerk Jan de Belastingman, tot ongenoegen van JAN© de accountant en fiscaal adviseur.

JAN© sommeerde Gast zijn merkendepot vrijwillig in te trekken en de domeinnaam van de website over te dragen aan het accountantskantoor. Tim Gast liet zich niet intimideren en liet het aankomen op een kort geding. Dat won hij.

Verwarring onmogelijk

De Rechtbank Amsterdam wijst de vordering van JAN© af, omdat het gevaar dat de consument beide merken verwart zeer gering is. De woordmerken JAN en Jan de Belastingman lopen uiteen en de beeldmerken c.q. logo’s ook. Verder biedt Jan de Belastingman maar één dienst aan: via een chatbot gratis informatie aan mindervermogende particulieren over bepaalde ib-aftrekposten. JAN© adviseert ondernemers tegen betaling in persoonlijke contacten.

Met zijn handelsnaam en domeinnaam trekt Gast geen voordeel van het merk JAN en schaadt hij de reputatie daarvan ook niet. JAN© heeft in de ogen van de rechtbank niet aannemelijk gemaakt dat Jan de Belastingman zou profiteren van de inspanningen van JAN en/of dat het merk JAN zou verwateren door gebruik van het teken Jan de Belastingman.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.