Nieuws

Zware druk op OM om ook ABN-bankiers te vervolgen

Er ligt zware politieke en maatschappelijke druk op het Openbaar Ministerie (OM) om ook personen te vervolgen en niet alleen te schikken in het onderzoek naar falende witwascontroles bij ABN Amro.

Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad. Volgens het FD staan de aanklagers voor een 'duivels dilemma', omdat persoonlijke verantwoordelijkheid vaak lastig te bewijzen is, en het OM zulk soort zaken zelden wint.

De recordschikking van 775 miljoen euro die ING met het OM trof wegens falend antiwitwasbeleid leidde tot veel onvrede bij politiek en de maatschappij. Er klonk veel kritiek dat de bankiers zelf vrijuit gingen.

"Als er bij ABN weer een schikking van een paar honderd miljoen uitrolt zonder dat er individuele bankiers vervolgd worden, dan heeft het OM iets uit te leggen in de Tweede Kamer", zegt PvdA-fractielid Henk Nijboer tegen het FD. "Als de misstand kennelijk zo ernstig is, mag de reflex niet zijn om bestuurders hun verantwoordelijkheid te laten afkopen op kosten van hun eigen aandeelhouders."

Bestuurders weten zichzelf doorgaans goed buiten schot te houden en het gezichtsverlies te beperken, ziet ook Marcel Pheijffer, hoogleraar forensische accountancy en voormalig FIOD-medewerker. "Dan raakt het vooral de aandeelhouder heel hard omdat die voor de kosten opdraait."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.