Nieuws

SRA: 'Mkb-ondernemers betalen prijs voor toezicht door AFM'

Het voornemen om de uitvoering van het toezicht op wettelijke accountantscontroles vanaf 2021 volledig onder te brengen bij de AFM is ontwrichtend voor het mkb. Het toezicht kost dan fors meer tijd en geld en mkb-ondernemers draaien daarvoor op.

Dat stelt kantorenorganisatie SRA in een artikel in het FD. Meer dan de helft van de 274 accountantskantoren met vergunning voor het doen van wettelijke controles overweegt vanaf 2021 zijn vergunning in te leveren, zo vreest de SRA. "Kantoren krijgen niet alleen te maken met hogere toezichtskosten, maar ook met meer bureaucratische rompslomp en bestuursrechtelijke sancties."

De aanbevelingen van de CTA om het toezicht geheel onder te brengen bij de AFM, waar dat nu nog grotendeels wordt ingevuld door de NBA en de SRA, gaan de mkb-ondernemer uiteindelijk geld kosten. De rekening voor het AFM-toezicht wordt grotendeels doorgeschoven naar de klanten van de accountants, meent SRA-voorzitter Jan Zweekhorst. Hij gelooft meer in andere oplossingen, bijvoorbeeld het inhuren van SRA-toetsers door de AFM. Zweekhorst wil graag samen met de NBA hierover in gesprek gaan met de toezichthouder.

De SRA heeft over de inrichting van het toezicht ook een brief gestuurd aan de Tweede Kamer, mede vanwege het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer op 28 september over het accountantsberoep.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.